Narvas esietendub Paide Teatri lavastus „Ma olen tuul“

Kuido Saarpuu
Copy
Ma olen tuul
Ma olen tuul Foto: Johan Elm

5. detsembril jõuab Narva Vaba Lava teatrikeskuses publiku ette Paide Teatri teise hooaja teine lavastus – „Ma olen tuul“. Hinnatud Norra näitekirjaniku, Jon Fosse näidendi lavastab Johan Elm, lavastuse kunstnik on Eugen Tamberg, helikunstnik Kirill Havanski ning kahe mehe rollides astuvad lavale Johannes Richard Sepping ja Joosep Uus. „Ma olen tuul“ sünnib koostöös SA Vaba Lavaga.

Jon Fosse (1959) on kaasaja üks hinnatumaid näitekirjanikke ja tema teoseid mängitakse üle kogu maailma. 2003. aastal avaldatud näidend „Ma olen tuul“ on peenpsühholoogiline tekst, kus kahe mehe elud asetatakse igaviku margapuule. Kaks sõpra, kaks elu, nende ümber otsatu lage meri ja üle kõige küsimus: mille nimel? „Kui seda näidendit väga pinnapealselt lavastada, siis seisaksid laval kaks meest, kes vahiksid tühjusesse ja ei saaks teineteisest midagi aru. Ja see oleks kõik tapvalt masendav. Nii näitlejate kui ka minu ülesanne on leida selle paksu udu seest inimene üles. Leida üles kõik inimese varjundid, leida üles isegi rõõm ja lust,“ kirjeldab protsessi lavastaja Johan Elm. 

Ma olen tuul
Ma olen tuul Foto: Johan Elm

„Ma olen tuul“ jõudis Eestis esimest korda lavale 2013. aastal Theatrumis (lavastaja Lembit Peterson). „See näidend on eestlase olemis- ja mõtteviisile lähedane. Karm ja napp. Just nagu norrakatel, on meri osa meie DNA-st, vaikus meie lugude kandev toon,“ kõneleb Paide Teatri trupi liige, lavastaja ja dramaturg Jan Teevet.

Ma olen tuul
Ma olen tuul Foto: Johan Elm

Lavastust „Ma olen tuul“ mängitakse 5. detsembrist kuni 20. veebruarini Narva Vaba Lava teatrikeskuses, Paide Muusika- ja Teatrimajas ning Tallinna Vaba Lava teatrikeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles