Järvalased otsivad paremat teenistust

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal registreeriti Järvamaal 328 lapse sünd, mida on 39 vähem kui aasta varem. Aprillis sündis poeg Taur ka Koeru valla elanike Helje Saare ja Viktor Tšerenko perekonda. Pere pesamunal mängukaaslaseid jagub, sest kodus ootas teda juba kümme õde ja venda. Ema Helje sõnas, et raskustes paljulapseline pere ei ole ja nad tulevad toime.
Eelmisel aastal registreeriti Järvamaal 328 lapse sünd, mida on 39 vähem kui aasta varem. Aprillis sündis poeg Taur ka Koeru valla elanike Helje Saare ja Viktor Tšerenko perekonda. Pere pesamunal mängukaaslaseid jagub, sest kodus ootas teda juba kümme õde ja venda. Ema Helje sõnas, et raskustes paljulapseline pere ei ole ja nad tulevad toime. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eelmise aasta rahvastikustatistika ei anna põhjust rõõmustada, sest sündimus on rekordväike, iive jätkuvalt negatiivne ja jälle on elanikke ligi pool tuhat vähemaks jäänud.

Kui vaadata sündide statistikat alates 1970. aastast, selgub kurb tõsiasi, et nii vähe lapsi pole selle aja jooksul Järvamaal sündinud ühelgi aastal. Ligilähedane oli 2006. aasta, mil registreeriti 335 uut ilmakodanikku.


Maakonna elanike arv kipub aga endise hooga vähenema, igal aastal keskmiselt poole tuhande inimese jagu. 1. jaanuari seisuga on järvalasi 497 vähem kui aasta tagasi ehk 33 821 inimest.


Maavalitsuse peaspetsialist-perekonnaseisuametnik Tiia Priidikki ütles, et elanike arvu ei mõjuta mitte niivõrd sünnid-surmad, kuivõrd see, et inimesed lihtsalt lahkuvad maakonnast. «Eks nad lähe ikkagi sinna, kus on parem teenistus ja töö ning kõik teenused tagatud,» lausus ta.


Priidik märkis, et minnakse ka lausa perede kaupa välismaale, paljud Soome või Norrasse. «Kui mees tahab ikkagi peret koos hoida, siis võtab ta kaasa nii naise kui lapse,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles