Järvamaa omavalitsused valmistuvad järgnevatel nädalatel toimetulemiseks

Urmas Glase
Copy
Viiruseohu vastu aitab värskes õhus viibimine, kuid hoiduda tasub suurematest kookuppudetest teiste inimestega.
Viiruseohu vastu aitab värskes õhus viibimine, kuid hoiduda tasub suurematest kookuppudetest teiste inimestega. Foto: Urmas Glase

"Praegusel ajal on peamine sõnum -vältige omavahelisi kontakte teiste inimestega," ütles Järvamaa turvalisuse komisjoni esimees ja Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann rõhutades iga inimese vastutust koroonaviiruse leviku tõkestamisel.

Järvamaa omavalitsuste juhid peavad omavahel ühendust, et tegevusi kooskõlastada ja maakonnas ettevõetud sammud oleksid kõikides omavalitsustes sarnased.

Siemanni sõnul on Türi vallaametnikud nädalavahetusel pannud suurt rõhku valla meediakanalite kaudu inimeste teavitamisele.

"Arvestame, et kõigil inimestel pole juurdepääsu elektroonilistele allikatele ja seetõttu kleebime küladesse plakateid tegevusjuhistega, samuti infoga, kuidas saada abi vallast ning hankida terviseinfot. Varustasime teabega ka kauplused ning homme paneme välja apteekidesse. Vaatame veelkord üle üksikult elavate eakate inimeste nimekirja, et ka need eraldi üle teavitada," rääkis Siemann.

Türi vallavanema sõnul on tegeletud ka vallavalitsuse sisemiste ressursside üle vaatamisega, et olla olukorra pikemal jätkumisel võimeline jätkama tööd ning rõhuga sotsiaalhoolekandel ehk oleks tagatud abi neile, kes seda kõige rohkem vajavad. "Vajadusel suuname sotsiaaltöötajatele appi teiste valdkondade töötajaid."

"Türi valla kriisikomisjoni järgmine koosolek on kokku kutsutud kolmapäeva hommikuks, kui kiiresti muutuvad asjaolud ei nõua varasemat kokku tulemist," lisas Siemann.

Paide linnapea Priit Värk ütles, et Paide linnavalitsus peab praeguses kriisis oluliseks  omavalitsuse töö planeerimises vaadata, kuidas jätkusk resursse, kui koolide ja muude asutuste sulgemist tuleb jätkata ka kahe nädala möödumisel.

Ka Värk rõhutas, et eriti suur tähelepanu on riskigrupis olevate elanikele ning tähendab sotsiaaltöötajatele suuremat koormust. "Selle nädala lõpus pole sotsiaaltöötajate töökoormus veel märgatavalt suurenenud," täpsustas linnapea.

Järva vallavanem Rait Pihelgas ütles, vallarahvale olulised teated liiguvad kõige operatiivsemalt Järva valla äppi kaudu.

"Oleme kauplustega suhelnud, et olla kindlad, et poodides oleks tagatud desinfitseerimisvõimalused. Tarbijate ühistu korraldab desinfitseerimist ise, abi vajavad väiksemad poed. Samuti oleme ettevõtjatega sõlminud esimesi kokkuleppeid, et abivajajatele saab hakata toidukraami koju viima," rääkis Pihelgas.

Järva vallavanem ütles, et tegutsetakse päev korraga ja nii nagu olukord nõuab. "Pean oluliseks, et koju jäävad inimesed teeks omale kindla päevakava ja maal kasutaksid võimalust õues liikumiseks. Samas tuleb vältida lähemaid kontakte teiste inimestega ja suurt rõhku panna desinfitseerimisele," toonitas ta.

"Olen mõelnud ka sellele, kuidas kogukondlikke tegevusi internetti viia, et säiliks inimeste sotsiaalne läbikäimine ning keegi ei jääks vaimselt nelja seina vahele üksi. Näiteks võiks mälumänguvõistlust Järva Kilb teha üle interneti." rääkis Pihelgas ideedest.

"Esmaspäeval 8.30 hakkame valla kriisikomisjoniga nõu pidama," kinnitas Pihelgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles