Türi sotsid: lasteaia kohatasu võtmine tuleb lõpetada eriolukorra lõpuni

Tiit Reinberg
Copy
Lapsed
Lapsed Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sotsiaaldemokraadid tegid Türi vallavolikogule ettepaneku, et vald vabastaks eriolukorra ajaks kohatasust pered, kes oma lapsed lasteaiast koju jätavad ja seeläbi panustavad viiruse leviku peatamisse.

Antud eriolukorras soovivad Türi sotsiaaldemokraadid pakkuda leevendusmeetmeid ka neile, keda COVID-19 ei pruugi tervislikult kõige valusamalt tabada, kuid kindlasti jätab oma jälje pandeemiast osaliselt juba tekkinud ja veel suure tõenäosusega tekkiv majanduslik olukord.

“Türi on lasteaia kohatasu on pea 30 eurot. Seda peab tasuma sõltumata sellest, kas laps käib lasteaias kohal või mitte. Ja kuna on tungivalt palutud, et koju jäetaks kõik need lapsed, kelle puhul on see vähegi võimalik, siis on vaja koheselt vabastada lapsevanemad kohatasu maksmisest. Ühtlasi motiveeriks see omakorda koju jääma veelgi enam lapsevanemaid ning annaks võimaluse ka ennetava meetmena sulgeda Türi lasteaedu,” ütles Türi vallavolikogu liige Kati Nõlvak.

Kui kõik Türi lapsed eriolukorra lõpuni koju jääksid, maksaks see vallale umbes 6500 eurot, mis oleks vajalik abi tänase eriolukorraga rinda pistvatele lapsevanematele.

Eriolukord ja teised erakorralised meetmed maailmas on põhjustanud majanduslikku kahju mitmetes valdkondades ja toovad kaasa töökohtade kaotuse, miinimumpalgaga kodus olemise või palgata puhkusel viibimise.

“Eriti oluline on see nendele lapsevanematele, kelle töökoht on tugevalt mõjutatud praegusest kriisist ja kelle sissetulekud võivad juba lähinädalatel märgatavalt langeda. Näiteks on mitmete töötajate oluline sissetulek lisaks põhipalgale tulemuspalk või tükitööga teenitav lisatasu ning antud eriolukord on tekitanud juba täna mitmetes ettevõtetes olukorra, kus töötajatel ei ole võimalik eelpoolt toodud olulist lisa teenida. Kohalik omavalitsus peab võtma selle kulu enda kanda, kui lapsed koju jäetakse,” lisas Nõlvak.

Nõlvaku sõnul vajab praegu kehtiv eriolukord kiireid otsuseid ja ka lapsevanematele kinnitust, et vallaajuhid neile raskel ajal toeks on.

Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann ütles, et eriolukorra tõttu on vallavalitsuses praegu väga suur töökoormus ja selliste teemade juurde jõutakse hiljem. "Ma ei välista seda, kuid hetkel on meil käsil veelgi olulisemad teemad," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles