Lahked inimesed annavad koduõppel lastele arvuteid

Urmas Glase
Copy
Koeru keskkoolis õppivad Taavet (13), Elisabeth (12), Jakob (9) ja Audentese spordigümnaasiumis õppiv Abigail (15) on tänulikud projekti algatajatele ja inimesele kelle laenatud arvutiga said eriolukorra jal nende koolitööd kodus tehtud.
Koeru keskkoolis õppivad Taavet (13), Elisabeth (12), Jakob (9) ja Audentese spordigümnaasiumis õppiv Abigail (15) on tänulikud projekti algatajatele ja inimesele kelle laenatud arvutiga said eriolukorra jal nende koolitööd kodus tehtud. Foto: Erakogu
  • Pühapäevahommikune uitmõte on toonud abi sadadele koduõppele jäänud lastele
  • Inimesed kellel on arvuti üle laenavad või kingivad selle arvutita lastele
  • Järvamaal on abi saanuid kui ka alles heade inimeste pakkumise ootel õpilasi
  • Arvutit tasub koduõppel lapse vanemal küsida ka koolist või vallavalitsusest

«Minu jaoks on see ime, et praeguses olukorras on nii palju inimesi, kes võtavad vaevaks hoolitseda nõrgemate eest. Ma ütleks, et see on sünge koroonaaja üks helge õis. Selline inimeste headus saigi ilmsiks tulla vaid äärmuslikus olukorras,» ei varjanud oma emotsiooni Köisis elav nelja lapse ema Estelle Tikerpalu.

Pühapäeva hommikul pärast kella 11 postitas ettevõtja Sven Jablonski sotsiaalmeedias sõpradele äsjasest uitmõttest inspireeritud üleskutse aidata koduõppele jäävate lastega peresid, kellel on kitsas käes, saada vabatahtlike abiga endale arvuti.

Paljudel seisab mõni arvuti kasutult sahtlis. Ka liitus ettevõtmisega inimesi, kes on valmis kohendamist vajavad arvutid enne üleandmist üle vaatama.

Facebookis loodud grupis «Igale koolilapsele arvuti!» oli eileõhtuse seisuga ligi 2000 liiget IT-ettevõtjatest abivajajateni ning mõne päevaga on viimasteni jõudnud sadu arvuteid.

Aktsiooni algataja Sven Jablonski ütles, et hea on rääkida kaugõppest ja e-õppest, kuid meil on lapsi, kellel pole arvutit ja isegi mitte internetti. Arvutiabi on jõudnud ka Järvamaale.

«Märkasin algatust pühapäeva õhtul uudistes ja kirjutasin gruppi ning 20 minutiga tuli vastus kahelt abivalmis inimeselt. Minu neli last õpivad eri koolides ja e-kooli kaudu antud ülesandeid on vaja lahendada eri keskkondades ja laadida üles pilte ning nutitelefoniga seda kõike teha on võimatu,» selgitas Koigi koolis õpetajana töötav Estelle Tikerpalu.

Esmaspäeval sõitis harjumaalane Martin Tallinnast Kosele ja andis Järvamaa nelja lapsega pere emale laenuks oma eaka, kuid töökorras sülearvuti. «Kokkupuuteta,» nagu üleandja rõhutas.

«Sven on mu kunagine töökaaslane ja tema üleskutse jäi silma. Oma lastel on koduseks koolitööks arvutid olemas. Kuna mul oli üks masin üle, pakkusin grupis välja,» selgitas Martin.

Esmaspäeval kell 13 said Tallinnast arvutiga tulnud Martin ja tänutäheks kaasa võetud kommikotiga Estelle Kose tanklas kokku. «Tahtsin maainimese kombel arvuti eest kommidega tänada, aga Martin loobus viisakalt, öeldes, et nakkusohu vältimiseks pole see mõistlik. Ta jättis arvuti tanklas lauale ja eemaldus,» meenutas Tikerpalu.

Selleks et e-õppes edasi jõuda, on õpilasel vaja arvutit või vähemalt tahvelarvutit. Kuid kõigil meie õpilastel pole sellist võimalust ja mõnel lapsel tuleb arvutit jagada kodus kaugtööd tegeva vanemaga.

Samal ajal on paljudes asutustes ja ettevõtetes vanu arvuteid, mida enam ei kasutata või on plaan arvuteid vahetada. Samuti on kodudes jõude seisvaid arvuteid. «Kolmapäeva õhtu  seisuga oli abi saanud ligi 2000 inimest, nüüdseks on abivajajate hulk suurenenud tempos, kus me ei jõua enam täpselt arvu jälgida,» ütles Jablonksi. «Samuti on aitajate ja abivajajate otsekontaktid suurenenud, iga postitatud pakkumise kohta tuleb abivajajatelt keskkeltläbi viis privaatset sõnumit.»

Jablonski meelest on abi saanuid poole nädalaga sadu ja sadu. «Meie kaudu on ootel veel paarsada last, kuid palju suheldakse juba otse. Järvamaal on abi küsinud viis peret, aga arvud muutuvad pidevalt,» lausus ta.

Jablonski kordas üleskutset anda teada kasutuselt kõrvale jäänud, kuid korras arvutitest. Samuti soovitas ta küsida julgelt, kui lapsele on õppetööks arvutit vaja. «Grupis on võimalusi nii arvuti ajutiseks kuni õppetöö lõpuni kasutada andmiseks kui ka jäävalt uuele omanikule andmiseks,» lausus ta. «Teatage meist inimesele, kes ei pruugi sellest võimalusest teadlik olla, kuid kelle laps samuti õppetööks arvutit vajab.»

Jablonski sõnas, et loomulikult soovitavad eriolukorrast tulenevalt kõigil arvuti andjatel ja saajatel vahetusarvuti desinfitseerida. «Asutuste, ettevõtete juhid, kui teil on arvuteid üle, andke teada ja liituge grupiga. Teeme koos head! IT-inimesed, ootame ka teid gruppi, olete oodatud oma teadmistega inimesi aitama,» lisas ta.

Jablonski selgitas, et kui arvuti on hooldamata ja kontrollimata, siis on algatusega liitunud ini­mesi, kes aitavad neid töökorda seada. «Palume puhastada abivajajatele loovutatav arvuti isiklikest asjadest ja kirjutada üles, mis on teadaolevad vead,» soovitas ta.

Järvamaa inimesi ja ettevõtteid, kes on nõus aitama arvuteid üle vaadata ja töökorda seada, palutakse endast märku andma Facebooki grupis «Igale koolilapsele arvuti!».

Järva vallavanem Rait Pihelgas ütles, et valla peredel, kellel on arvutist puudus, tasub pöörduda otse kas lapse klassijuha­taja või kooli direktori poole, sest vallal on võimalik osa kooli või omavalitsuse arvutipargist neid koduõppijatele laenata.

Ka Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann kinnitas, et neil on samuti võimalik õpilastele arvuteid korraldada, olgu hädasolijad ainult julged ühendust võtma. «Kui koolil on teada õpilased, kel pole võimalik oma ülesandeid arvutis teha, siis saab ka korraldada koduõpet töövihikute ja õpikute abil, tähtis on, et kool teaks ja oskaks nendega arvestada,» selgitas ta.

Paide linnapea Priit Värk sõnas, et neil õpilaste arvutitega aitamiseks võimekust pole. «Koolide arvutid andsime õpetaja­tele töövahenditeks koju kaasa,» lausus ta.

Oluline

Ettevõtjate ja asutuste ning kohalike omavalitsuste omavaheliseks paremaks koostööks on algatuse juhtliikmed loonud platvormi, mille kaudu on võimalik anda üles oma seadmed ja omavalitsustel on võimalus neid kasutada.

Leitav aadressil http://igalekoolilapselearvuti.ee/

Ettevõtted, kes ei vaja lepingut ning saavad lihtsalt ja kiirelt abivajajaid aidata – liituge Facebookis grupiga «Igale koolilapsele arvuti!» aadressil https://www.facebook.com/groups/235540370826723/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles