Neljapäeval tuvastasid laborid 16 koroonaviirusesse nakatunut

Järva Teataja
Copy
Koroonaviirus 2019-nCoV.
Koroonaviirus 2019-nCoV. Foto: Phil/wikipedia

20. märtsi hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 283 inimesel, võrreldes eilsega lisandus 16 juhtu. Alates 31. jaanuarist on kokku tehtud 2504 COVID-19 testi.

Enamikul koroonaviirusega patsientidel on kerged sümptomid, haiglaravil on kümme inimest. Praegu keegi koroonaviiruse tõttu intensiivravi ei vaja.

Erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai sõnul näitavad läbiviidud analüüside hulk võrrelduna tuvastatud haigusjuhtude ja hospitaliseeritute arvuga seda, et Eesti avastas viiruse kohapealse leviku algfaasis. Elanikkonna aktiivne teavitamine, esmaste haigestunute ja nendega kokku puutunud isikute kiire tuvastamine ja nõustamine on täitnud oma eesmärki.

„Näeme, et uute kinnitatud haigestumiste arv ei ole kasvanud igapäevaselt kiirenevas tempos ning püsib suhteliselt stabiilne juba terve nädala,“ ütles Kadai. „Samal perioodil aga ei ole vähenenud igapäevaselt läbiviidud laborianalüüside arv,“ märkis ta ning lisas, et see ei tähenda, et viiruse levikuga seotud oht oleks kadunud.

„Igal Eesti inimesel lasub vastutus rangelt jälgida nakkusohutuse nõudeid – haigussümptomitega inimene peab kindlasti püsima kodus ja ei tohi nakatada teisi,“ ütles Kadai.

Eestis on viirushaiguse COVID-19 tuvastamise võimekus praegu terviseameti, Tartu ülikooli kliinikumi, Synlabi, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Viru keskhaigla ja Pärnu haigla laborites. Tänase seisuga suudavad laborid analüüsida päeva jooksul 500–600 proovi.

Testitakse ennekõike raskelt haigeid ja riskirühmadesse kuuluvad inimesi, sealhulgas eakaid ja krooniliste haigustega inimesi. Juhuvalimi testimist on kavas rakendada vaid nii-öelda eesliini töötajate testimiseks, kes võivad nakkust edasi kanda riskirühmade patsientidele, st tervishoiu- ja hoolekandeasutuste töötajad ja teistele elutähtsaid teenuseid osutavad töötajad.

Möödunud nädalal toimus Garage48 ja Accelerate Estonia korraldatud häkaton, kus Taltechi, Tartu Ülikooli teadurite ja paljude teiste nutikate inimeste eestvedamisel valmis Eesti andmeid kuvav koroonakaart. Kaardil on kuvatud andmed Eestis tehtud testide kohta. Kaardil olevad pärinevad terviseametilt ning praegu on kavas seda uuendata iga päev lõuna paiku. „Tuhat tänu kogu meeskonnale, kelle abil selline kaardirakendus valmis,“ ütles Kadai.

Kaardi, millelt leiab ka rahvastikuregistri alusel kuvatud maakondlikud andmed, leiab veebilehelt terviseamet.ee/koroonakaart.

NB! Internet Exploreri brauseris pole leht korrektselt kuvatud.

Algab laiendatud testimine

Lähipäevil käivitub kaheksas Eesti linnas perearsti saatekirja alusel tasuta koroonaviiruse laiendatud testimine. Esimene sissesõidu põhimõttel tegutsev proovivõtukoht avatakse Tallinnas, järgnevatel päevadel avatakse sellised testimiskohad ka Tartus, Pärnus, Kuressaares, Viljandis, Narvas, Paides ja Kohtla-Järvel. Haigestumisel peavad inimesed helistama oma perearstile, kes hindab patsiendi koroonaviiruse testimise vajadust vastavalt terviseameti protokollile.

Foto: perearstiselts.ee

Sümptomite (köha, palavik) avaldumisel tuleb helistada perearstile või perearsti nõuandeliinile 1220, kust antakse käitumisjuhised. Koroonaviirusega seotud küsimustele on ööpäevaringselt avatud tasuta häirekeskuse infotelefon 1247. Haiglates ja hooldekodudes on alates eilsest telefoniteel võimalik vestelda hingehoidjaga.

Hingamisraskuse või õhupuuduse korral tuleb helistada hädaabinumbrile 112. 

Testi vajalikkust hindab arst ning seda tehakse tervislikel näidustusel. Kui inimene haigestub, siis peaks ta igal juhul püsima kodus ja võimalusel teavitama haigestumisest inimesi, kellega ta on olnud viimastel päevadel lähikontaktis. Kergete sümptomitega, nagu köha, väike palavik, tuleb püsida kodus ja vajadusel leevendada sümptomeid soovitatavalt käsimüügiravimitega.

Lisainfot leiab terviseameti temaatiliselt kodulehelt terviseamet.ee/uuskoroonaviirus ja Terviseameti Facebookist. Eriolukorda puudutavatele küsimustele leiab vastused valitsuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles