Paides alustatakse täna koroonaproovide võttu

Tiit Reinberg
Copy
Corona protective mask
Corona protective mask Foto: INA Photo Agency via www.imago-images.de/imago images/INA Photo Agency

SYNLAB Eesti OÜ kommunikatsioonijuht Gerly Kedelauk andis teada, et tänasest alustatakse Paides koroonaproovide võtmist.

Kui suuremates linnades avati või avatakse lähiajal sissesõidupunktid, mis tähendab, et võimalik haige sõidab ajutiselt püsti pandud telki ja temalt võetakse proov, siis Järvamaal sellist punkti ei tule, vaid tegevust alustas kolm brigaadi.

Kedelauk selgitas, et kui inimesel on kahtlus, et ta võib olla koroonaviirusse nakatunud, siis peab ta esmalt helistama oma perearstile. Kui perearst nõustub, et tegemist võib olla selle viirusega, siis saadab ta digisaatekirja SYNLABile ja sealt võetakse uuesti telefoni teel inimesega ühendust. «Seega pole inimesel vaja teha muud, kui helistada perearstile ja oodata kõnet, kus ta saab juba infot, kus ja millal temalt proov võetakse,» selgitas Kedelauk.

Proovi vastused saab inimene teada samuti telefoni teel või internetist digilugu.ee leheküljelt.

Kedelauki ütlust mööda on proove võtvate brigaadide nõudlus suur, seetõttu palus ta inimestel aidata kaasa proovivõtu võimalikult kiire võtmise sujumisele. Näiteks, kui brigaad saabub koju, siis tasuks juba varem valmis panna isikut tõendav dokument, sest proov võetakse ainult sellelt inimeselt, kellele on perearst proovivõtu tellinud. «Kui proov tellitakse ühele inimesele, siis kodus võib veel rahvast olla, kuid neil ei saa ilma saatekirjata proove võtta,» rõhutas ta.

Ka sotsiaalminister Tanel Kiik täpsustas, et testimisel on esmatähtis meditsiiniline näidustus, see tähendab, et vaid põhjendatud kaalutlustel on perearstidel edaspidi võimalik koostada saatekiri, mille alusel saab arst määrata COVID-19 testi. «Kõige olulisem on riskirühmade (eakad ja kroonilised haiged), tervishoiutöötajate, sotsiaaltöötajate ja teiste COVID-19 leviku tõkestamisega seotud inimeste testimine,» lausus Kiik.

Terviseamet on koos perearstidega koostanud juhise, mille alusel saavad arstid panna koroonaviiruse diagnoosi ka sümptomite alusel ilma laboratoorse testita. Seetõttu annab perearst hinnangu ja suunab testimisele vaid need, kes seda tõesti vajavad.

Eesti perearstide seltsi liige dr Argo Lätt ütles, et inimestel tuleb usaldada perearsti ostust, kas testi on vaja või mitte. «Lihtsa viirusinfektsiooni sümptomeid võib ravida kodus. Test ja selle tulemus ei muuda haiguse kulgu,» sõnas ta.

Viiruse leviku aeglustamiseks on kõige olulisem vältida kontakti haigussümptomitega inimestega ja rahvarohkeid kohti, järgida tavapäraseid hügieenireegleid ja haigena püsida kodus kuni tervenemiseni.

Haigestumisel tuleb võtta ühendust perearsti või pere­arsti nõuandeliiniga 1220, tervise halvenemisel – õhupuuduse või hingamisraskuste tekkides – helistada kiirabisse 112. Kiirabi edaspidi proove võtma ei hakka, vaid sõidab välja üksnes siis, kui on vaja osutada vältimatut abi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles