Amet juhib tähelepanu viiruste eest kaitsvate isikukaitsevahendite nõuetele

Kuido Saarpuu
Copy
SIMFEROPOL, RUSSIA - MARCH 13, 2020: A passengers in a face mask at Simferopol International Airport as part of preventive measures to combat the spread of viral diseases; Russia has temporarily suspended air services to Italy, Germany, Spain and France. Sergei Malgavko/TASS
SIMFEROPOL, RUSSIA - MARCH 13, 2020: A passengers in a face mask at Simferopol International Airport as part of preventive measures to combat the spread of viral diseases; Russia has temporarily suspended air services to Italy, Germany, Spain and France. Sergei Malgavko/TASS Foto: Sergei Malgavko/Sergei Malgavko/TASS

Viimasel ajal on hakanud levima internetis ja sotsiaalmeedias isetehtud maskide müügiks pakkumine. Selle valguses ei tohiks ära unustada, et viiruste eest kaitsvad maskid peavad vastama isikukaitsevahenditele kehtivatele nõuetele ning nende kaitseomadused peavad olema kontrollitud ja tõendatud.

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) on välja andnud juhendi isikukaitsevahendite nõuete ja turustamise kohta. „TTJA nõustab igapäevaselt kõiki ettevõtjaid ja pöördujaid ning soovitame kõigil esimese asjana tutvuda juhendiga, kus kõige olulisem kirjas. Info ja nõuannete saamiseks oleme loonud ka eraldi e-posti aadressi ikv@ttja.ee,“ lausus TTJA tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa.

Lisaks isikukaitsevahenditena kasutatavatele maskidele, kasutatakse ka meditsiinilisi maske, mille eesmärk on piirata nakkustekitajate edasikandumist maski kandjalt teistele inimestele. Meditsiinilist maski soovitame kanda nakatunud inimestel, vältimaks köhimisest või aevastamisest tekkinud piiskade laialdast levimist. Mõningal määral võib kaitsta meditsiiniline mask ka avalikes kohtades otseste mikroosakeste eest või takistada enda näo katsumist, kuid koroonaviiruse eest meditsiiniline mask kaitset ei paku.

Põhjuseks on see, et meditsiinilised maskid ning isikukaitsevahendid valmistatakse mittekootud materjalidest. Kootud materjali kiudude vahed on väga suured. Isikukaitsevahendiks liigituva maski eesmärk on pakkuda kaitset, et viirus ei pääseks läbi materjali. Koroonaviirus on 120 nm (nanomeetrit) ehk 0,00012 mm. Võrdluseks juuksekarva keskmine läbimõõt on 0,045 kuni 0,11 mm. Seetõttu peab maskide kaitseklass olema kas vähemalt FFP2 või WHO soovituste kohaselt sobib viiruse eest kaitseks ka meditsiiniline mask koos kaitseprillide või kaitsevisiiriga.

Isetehtud maski, olenemata mitmest kihist see on õmmeldud või mis materjale kasutatud, ei tohi reklaamida kaitsemaskina või väita, et see aitab koroonaviiruse eest kaitsta.

Isetehtud maski, olenemata mitmest kihist see on õmmeldud või mis materjale kasutatud, ei tohi reklaamida kaitsemaskina või väita, et see aitab koroonaviiruse eest kaitsta. Kui niisugune mask niiskub, võib sellel olla vastupidine efekt, mis hoopis soodustab viirustesse nakatumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles