Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Anne Põder
Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

*Kuigi maakonna suurimad kaubanduspinnad ei anna kaubanduskeskuste mõõtu välja, tuli äri­pinda jagavatel kauplustel teha eile elutähtsaid otsuseid. Ühise sissepääsuga hoonetes võis avatuks jääda kaks kauplemisüksust, mis tõi kõige rohkem sulgemisi Paide Maksimarketi ja Türi Maxima hoones.

Sellest tulenevalt sulges eile Paide Maksimarketi hoones uksed tööstuskaupade osakond teisel korrusel, Nofretete ilusalong, Klicki tehnikakauplus, mesindus- ja ökokaupade pood ning Lilleplussi lillepood. Avatuks jäid üksnes toidupood ja Südameapteek ning juurdepääs on endiselt ka Itella pakiautomaadile.

Türi Maxima hoones on avatud vaid toidupood ja kõik ülejäänud väikepoed võtsid äritegevusest pausi.

*Teine koduõppenädal on selja taha jäänud ning õpilased ja lastevanemad hakanud uue olukorraga harjuma. Kui nooremad vajavad koolitöö tegemisel vanemate abi, siis vanema astme õppurid tulevad enamasti toime iseseisvalt ja paistavad koduõpet pigem nautivat.

Eelmise nädala lõpus alustas ka Paide muusikakool kaugõpet, nii et nüüd saab laps solfedžot ja muusikaajalugu õppida interneti vahendusel ning klaveritunnid käivad telefonitsi. Ka JJ-Street tantsukooli tunnid toimuvad video teel.

Kui esimese nädala järel oli kosta paljude lapsevanemate suust ärevaid ütlemisi koduõppe aadressil, siis nüüdseks on uue olukorraga harjutud ning õppetöö kulgeb juba tuttavas rütmis.

*Koroonaviirusest tuleneva eriolukorra tõttu on omavalitsuste sotsiaaltöötajad tavalisest suurema töökoormuse all. Erand pole ka kolm Järvamaa omavalitsust. Oluline osa abivajajatest kuulub riskirühma, paraku on suur osa sotsiaaltöötajatestki riskirühmas, mistõttu puutuvad nad inimestega kokku nii vähe kui võimalik.

Eakatele tuleb käia toitu ja ravimeid viimas, puid tuppa kandmas ning süüa valmistamas. Samal ajal tuleb sotsiaaltöötajatel mõelda mitu sammu ette, et hoida nakkuse edasikandmise oht minimaalsena.

*Eriline aeg nõuab erilisi lahendusi. Eelmisel nädalavahetusel olema pidanud sünnipäevapidu sai siiski peetud, kuid olude sunnil hoopis interneti vahendusel ja seda juhtis teada-tuntud õhtujuht Arlet Palmiste.

Kui sünnipäevalaps Kristjan Pihus leidis peo jaoks sobiva platvormi, mida oli hõlpus kasutada, said peokülalised virtuaalkutse kokkulepitud kellaajaks oma kodus sünnipäevalaud katta ja ennast viisakalt peole sättida. «Külalised kogunesid aknakestesse Soomest, Võrust, Raplamaalt, Tallinnast ja teistest Eestimaa paikadest. Võimalik, et mõni neist poleks päris sünnipäevale saanud kohale sõitagi, kuid sellisel viisil olid nad kohal,» ütles Palmiste.

Võrgusünnipäeval osales Palmiste teada ligi 30 inimest, kes olid koha sisse võtnud üheksas virtuaalaknas. Tema kui peojuhi ülesanne oli kogu seda seltskonda tegevuses hoida, et pidu võtaks hoo sisse ja niisama ei molutataks.

*Eelmisel nädalal kutsus politsei- ja piirivalveamet 150 kaitseliitlast appi iga päev Eesti riigipiiril tavapatrulle toetama. President andis erandkorras kaitseliitlastele korravalvuritega sama õiguse korrarikkumisi tõkestada ja enesekaitseks terava moonaga laetud relva järele haarata.

Teiste seas andsid end vabatahtlikuna üles kümned Järvamaa kaitseliitlased, kelle esimene sats eelmisel nädalal määratud lõiku maandus. Ees ootas tõsine töö.

Võimalus avanes ka Järva Teataja kodukontorit pidanud ajakirjanikust kaitseliitlasele, kellele oli see just parajal hetkel avanenud võimalus nelja seina vähelt välja pääseda. Ta oli kindel, et veel mõni nädal samal viisil diivanil poollebavas asendis tööd murdes oleks ta saanud lamatised.

Sellest, mida ta piiril nägi ja mida seal Eesti kaitseks teggi, loe juba lähemalt laupäevasest ajalehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles