RMK alustab rekordsuurt metsaistutust

Järva Teataja
Copy
RMK metsa istutamine.
RMK metsa istutamine. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) istutab 2020. aastal riigimetsa 22,4 miljonit taime, mida on rohkem kui kunagi varem. Selleks paigutab RMK metsaistutusse ja noore metsa hooldusse rekordilised 19 miljonit eurot.

Metsaistutus paneb alus uuele metsapõlvele. Tänavu pannakse riigimetsas mulda rekordarv ehk 22,4 miljonit taime, millest mände on 10,6 miljonit, kuuski 9,5 miljonit, kaski 2,2 miljonit, sangleppi ja tammi kokku 160 000. Kõik taimed on kasvatatud RMK taimlates.

RMK osutab järjest rohkem tähelepanu taimede kvaliteedile ja kaitsele, aga ka kasvava metsa hooldusele. „Istutamine on alles kõige algus ja sellega meie tööd ei piirdu. Edaspidine aastaid vältav metsa kasvatamine ja hooldamine on veel olulisem etapp, kuigi jääb enamasti kõrvaltvaatajale nähtamatuks. Kui istutad, aga ei kaitse taimi võimalike kahjustuste eest ega hoolda noort kasvavat metsa, siis ei ole ka oodatud tulemust,“ ütles RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väät.

Suurem osa istutustöödest tehakse ära aprillis ja mais. Kahe kuuga pannakse mulda üle 21 miljoni puutaime. Miljon kuusetaime pannakse mulda sügisel, mil niiskem ja jahedam ilm soosib taime kasvama minekut, lisaks aitab sügisistutus hajutada kevadist koormust.

Kuivõrd enamik taimi istutatakse käsitsi, pakub metsaistutuse hooaeg tööd 1700 inimesele. Kolmandik töötegijaist on RMK raietöölised ja ülejäänud töid teevad riigihanke alusel leitud lepingupartnerid. Kolmandat aastat kasutatakse ka masinistutust, mis ühe võttega teeb ära nii maapinna ettevalmistuse kui ka istutamise.

RMK uuendab tänavu rekordkoguse alasid – 12 300 hektarit. Sealjuures hõlmab istutatav ala peale raielankide ka neid alasid, kus varem metsa ei kasvanudki, näiteks väheväärtuslikud rohumaad, põõsastikud ja karjäärid. Uuendatavast alast enamikule, 8700 hektarile istutatakse puutaimed. Ülejäänud alale külvatakse seemned või aidatakse maapinna ettevalmistamisega kaasa looduslikule uuenemisele. 1600 hektarit lehtpuudele sobilikke kasvukohti jääb looduslikule uuenemisele.  

Toomas Väädi sõnul muutis RMK tänavu metsa istutamisega seotud tööd, et täita koroonaviirusest tingitud eriolukorra ohutusnõudeid. „RMK järgib ise ja nõuab ka lepingupartneritelt, et viiruse leviku tõkestuseks mõeldud meetmed oleks täidetud. Muuhulgas hoiame distantsi objektil, hajutame inimesi 8000 uuendustöid vajava objekti vahel ja mõistagi on oluline hügieeninõuete täitmine nii taimeladudes kui ka metsas,“ kinnitas Väät.

RMK tasub istutustööde eest sügisel tehtud hanke tingimuste alusel, lisaks tühistas RMK seoses eriolukorraga töövõtjatele lepinguaegse tagatisraha nõude. Avalikkusele mõeldud metsaistutuse talgupäevad on koroonaviiruse leviku tõkestuseks tühistatud. Huvilistel palub RMK jälgida infot oma kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles