Maikuu tuleb jaheda ilma ja öökülmadega

Järva Teataja
Copy
Esimene öökülm.
Esimene öökülm. Foto: Andreas Kajastu

Riigi ilmateenistuse pool avaldatud kuuprognoosi kohaselt tuleb alanud maikuu keskmine õhutemperatuur normi piires või veidi madalamgi. Sademeid on normi piires, kohati enam ja öökülma oht sisemaal püsib terve maikuu.

Maikuu algul määrab ilma läänepoolse kõrgrõhuala idaserv, millele seisab ida poolt vastu madalrõhuala. Seejärel liigub kõrgrõhuala lõuna poole ning põhjast survestab seda vihmapilvedega madalrõhulohk. Vähest hoovihma sajab kohati, vaid mõnel päeval on sajuhooge laialdasemalt. Õhutemperatuur jääb tavapärasest veidi madalamale. Õiekuu teine kümnepäev tuleb madalrõhkkondade ülemvõimu all sajusem, tuulisem ja jahedam, vaid üksikutel päevadel, 10.-11. mai paiku, võib Lõuna-Eestisse ulatuda lühiajaliselt soojem õhumass, mis tõstab päevase õhutemperatuuri maksimumi 20 kraadi lähedale. Mai lõpuveerandil muutub ilm tasapisi kuivemaks ja soojemaks ning kuu lõpus võib Eesti osa saada soojalainest.

Uue kuu prognoos avalikustatakse algava kuu esimese tööpäeva pärastlõunal. Kuuprognoosi koostamisel lähtutakse klimaatilistest näitajatest (s.t. vaatlusandmete pikaajalised keskmised) ja nende analüüsi tulemusel leitud analoogaastate ilmaprotsessidest aga ka ilmamudelite prognoosidest. Kahjuks erinevate mudelite üksikarvutuste usaldusväärsus langeb, mida kaugemale ette prognoos tehakse, juba 7 päeva kauguse prognoosi tulemused võivad suuresti varieeruda. Seega ei saa kuuprognoosi koostamisel alati täie kindlusega ilmamudelite arvutustele toetuda ning soovitame jälgida lühiajalisi prognoose oma tegevuste planeerimiseks.

Allikas: Riigi ilmateenistus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles