Uunikumid jäävad Paides nägemata

Kuido Saarpuu
Copy
Vanade autode suursõit sai alguse Pärnust
Vanade autode suursõit sai alguse Pärnust Foto: Ants Liigus

Vanasõidukite suursõit kutsub iga viie aasta järel vanatehnikasõpru tegema oma taastatud ja säilinud sõiduvahenditega jaanitulede valgel Eestile tiiru peale. Sel korral pidi sõit alguse saama Paidest.

Korraldajad planeerisid, et 19. juunil kogunevad kaugemalt pärit vanatehnikahuvilised Paide Vallimäele. Oodata oli külalisi vähemalt Soomest ja Lätist.

Paide Vallimäel pidi nägema ka suursõidu avamist ja autonäitust. Edasi pidid osavõtjad liikuma Järva-Jaani, Rakvere ja Põhja-Eesti ranniku kaudu Narva.

Tänaseks päevaks on selge, et sõit jääb ära. Loe lähemalt Automoto foorumist.

2015. aastal said järvakad suursõidust osa. 2000. aastast vanasõidukite suursõite korraldanud Tõnu Piibur ütles toona maakonnalehele, et kirjas oli 173 mitmes vanuses masinat. «Need on kirja pandud sedaviisi, et kõik ei pruugi kõiki etappe täies mahus kaasa sõita,» lausus ta. «Inimesi on ettevõtmisega hõivatud üle kolmesaja.»

Vanasõiduki piir läheb 35. või vanema aasta pealt. Suursõidu vanimad autod pärinevad 1920ndatest ehk on üle 90 aasta vanad.

23. juuni pärastlõunal suundus haruldaste vanasõidukite kolonn Võhmast Türi ja Väätsa kaudu (vahepeatus jalgrattamuuseumis) Paidesse, kus oli ka sõidu lõpetus. Seega nägid linna jaanitulele minejad nii masinate paraadi keskväljakul kui ka hilisemat näitust Paide Vallimäel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles