Puidusektorit räsib nii koroonakriis kui ürask

Kuido Saarpuu
Copy
Mets. Foto on illustratiivne.
Mets. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Värskelt avaldatud 2020. aasta I kvartali puiduturu ülevaate järgi on aasta esimeses kvartalis puiduhinnad püsinud 2019. aasta lõpuga samal tasemel.

 

Männipalkide keskmine tihumeetri hind on langenud kvartali jooksul ligi euro ning kuusepalkidel 1-3 eurot. Kasepaku ja kasepalgi hind on seevastu kvartali jooksul tõusnud viis eurot.

Paberipuidu hindades olulisi muudatusi vaadeldaval ajavahemikul toimunud ei ole. Küttepuidu keskmine hind on kvartaliga umbes kaks eurot tihumeetri kohta langenud.

Märtsis saabunud koroonakriis, aga ka Rootsi ja Norra krooni ebasoodne kurss on oma jälje jätnud puittoodete eksportijatele, üle-Euroopalisele turule avaldab mõju ka ulatuslik kuuse-kooreüraski rüüste mitmetes Euroopa riikides Tšehhist ja Saksamaast Rootsini.

Näiteks Nordic Fiberboardi Püssi tehases on lõpetatud tellimuste vähenemise tõttu puitkiudplaatide tootmine ning allesjäänud tellimused on plaanis täita Pärnu tehases, pessimistlikke noote tarnete peatamise või edasilükkamise tõttu on tunda nii Toftani, Barruse kui ka Nordwoodi saeveskite kommentaarides.

Kvartaalselt puiduhindade statistikat koos puidusektori ettevõtjate kommentaaridega koostab Erametsakeskusele Heiki Hepner (OÜ Tark Mets).

Puiduturu 2020. aasta esimese kvartali tervikülevaade on nähtav siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles