E-riik eriolukorras

Kuido Saarpuu
Copy
ID-kaart
ID-kaart Foto: Elmo Riig

Märtsi keskel välja kuulutatud eriolukorra tõttu pidid paljud nii era- kui ka avaliku sektori ettevõtted ja asutused töö kiirelt ümber korraldama. Peaaegu kõik suhtluskanalid muutusid elektrooniliseks. Kas muutusi toimus ka riigi infosüsteemis? Kuidas e-riik eriolukorraga kohanes?

RIA blogis alustatakse oma ülevaadet muutustest elektroonilise identiteedi (eID) kasutamises. Siin saame võrrelda päringute mahtu kolmel perioodil: veebruaris, kui elu toimis tavapäraselt, märtsis, kui pärast 12 tööpäeva muutus töökorraldus enamikus ettevõtetes, ning aprillis, kui elektroonilised lahendused olid saanud uueks normaalsuseks.

DigiDoc4 klient on rakendus, mida teavad pea kõik, kes kunagi ID-kaardiga allkirja andnud. On näha, et elektrooniliselt antud allkirjade arv suurenes märkimisväärselt sõltumata vahendist – nii ID-kaarti, mobiil-IDd kui Smart-IDd kasutati tavapärasest rohkem. Lõviosa allkirju anti ID-kaardi abil (aprillis 72% kõigist allkirjadest), kuid Smart-IDga anti aprillis neli korda rohkem allkirju kui veebruaris ning mobiil-ID allkirju anti DigiDoc4 abil aprillis kolm korda rohkem kui veebruaris.

Loe edasi siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles