Terviseamet: hädaolukord on lõppenud

Järva Teataja
Copy
Terviseamet
Terviseamet Foto: Sander Ilvest

Terviseamet andis teada, et hädaolukord on lõppenud ning viis valmisoleku taseme madalamale ja jääb nüüdsest tervishoiualase hädaolukorra ohu faasi. Samal ajal hoiatab peaminister Jüri Ratas, et nakatumiskordaja on Eestis märgatavalt kasvanud ning endiselt on oluline järgida kehtestatud reegleid, et koroonaviirus ei saaks uuesti laialdaselt levima hakata.

Terviseameti peadirektor Merike Jürilo sõnul on haigestumus langenud nii Eestis kui ka Euroopas ning saame tervishoiusündmuse vaates liikuda hädaolukorrast hädaolukorra ohu faasi.

„Tänan Eesti tervishoidu ja iga Eesti inimest – me oleme ühise pingutusena hästi hakkama saanud. Jääme tervishoiusektoris valmisoleku tasemele üks, et olla ärksad ja valmis vajadusel kiiresti reageerima haigestumuse kasvades. Jätkuvalt on oluline, et iga inimene käituks teadlikult ning iga asutus ja ettevõte panustaks nakkusohutusse keskkonda. Üheskoos suudame nakkuse levikut jätkuvalt kontrolli all hoida,“ ütles Jürilo.

„Hädaolukorra seisundi muutus kindlasti ei ole see sõnum, et viiruseoht on möödas. Viiruse ohjamine on meie kõigi kätes – olgu selleks siis haigena koju jääv töötaja või seda toetav tööandja,“ ütles Jürilo.

Jürilo sõnul annab ainult väga operatiivne info COVID-19 positiivsest analüüsitulemusest tervishoiusektorile ja terviseametile võimaluse kiireks kontaktsete väljaselgitamiseks ja sel moel viiruse leviku piiramiseks ühiskonnas. Seepärast on tarvis tagada kõikjal Eestis võimalus COVID-19 haigustunnustega inimesi kiiresti testimisele suunata. Terviseamet jätkab nakatunute nõustamist ning epidemioloogilisi uuringuid lähikontaktsete väljaselgitamiseks ja nõustamiseks.

Valmis tuleb olla teiseks puhanguks

Merike Jürilo sõnul tuleb valmis olla nii võimalikuks teiseks koroonaviiruse puhanguks, kui jätkata ametil oma igapäevaste ülesannete täitmist ka muudes valdkondades. „Oluline on parandada meie valmisolekut ning veenduda, et ka muud plaanilised eesmärgid koroonaviiruse kiuste täidetud saaksid,“ ütles Jürilo.

Peaminister Jüri Ratas hoiatas Facebookis, et teadusnõukoja andmeil on koroonaviiruse nakatamiskordaja märgatavalt kasvanud. Möödunud nädalal püsis see pidevalt üle 1.

"Seljatatud kriisi põhjal teame, et nakkuse leviku piiramine algab meie igapäevastest valikutest ja tegudest. See tähendab, et peame taaskord iga päev tõsiselt võtma ja valvsalt kasutama kõiki neid soovitusi, mis kaitsevad meid koroonaviiruse eest ja tõkestavad selle levikut," toonitas Ratas.

"Hakatuseks tuletame endale ja oma lähedastele meelde lihtsad põhitõed, kuidas terved püsime: järgime hügieeni, hoiame distantsi ja haigestudes püsime kodus," lisas peaminister.

Terviseamet nimetas COVID-19 levikuga seotud sündmuse tervishoiualase hädaolukorra ohuks 28. veebruaril seoses isikukaitsevahendite globaalse nappusega, tervishoiualase hädaolukorra kehtestas terviseamet 13. märtsil.

Terviseamet on koroonaviirusega tegelenud alates jaanuari esimesest poolest. Terviseameti kriisistaap hakkas ametlikult tööle 27. jaanuaril, toona Hiinas levinud viiruse leviku osas hakkas Terviseameti regulaarselt infot jagama ligi kaks nädalat varem.

Hädaolukord on sündmus või sündmuste ahel, mis ohustab paljude inimeste elu või tervist, põhjustab suure varalise kahju, suure keskkonnakahju või tõsiseid ja ulatuslikke häireid elutähtsa teenuse toimepidevuses. Hädaolukorra oht on olukord, kus hädaolukorra teke on tõenäoline ning kus ollakse valmis vajadusel operatiivselt reageerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles