Ühistranspordiga sõitjate arv vähenes eriolukorra ajal poole võrra

Kuido Saarpuu
Copy
Ühistransport
Ühistransport Foto: Epp Sokk

Selle aasta teises kvartalis sõitis kõikide Eesti veoettevõtete ühistranspordivahenditega kokku 22 miljonit inimest, mis on üle poole vähem kui eelmises kvartalis. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga oli sõitjaid lausa 60% vähem.

Statistikaameti analüütiku Birgitta Ojamaa sõnul mõjutas riigipiiride sulgemine eriolukorra ajal kõiki transpordiliike. „Enim vähenes õhutranspordi ja meretranspordi kasutajate arv, kus tehakse palju rahvusvahelisi vedusid, mis nüüd ära jäid,“ selgitas Ojamaa.

Bussisõitjate arv langes 17 miljonini, mis tähendab, et eelmise aasta sama perioodiga võrreldes vähenes bussisõitjate arv 58%. Rahvusvahelistel vedudel vähenes sõitjate arv lausa 96%, riigisisestel tellimusvedudel 69%, linnaliinidel 61%, kaugliinidel 58% ning maakonna- ja vallaliinidel 35%.

Sõitjate arv raudteel kukkus võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga 55% ja neid oli kokku 978 000. Kuna Eesti riigipiir Venemaaga oli kinni, siis raudteel rahvusvahelist sõitjate vedu ei toimunud.

Statistikaameti analüütiku Birgitta Ojamaa sõnul mõjutas riigipiiride sulgemine eriolukorra ajal kõiki transpordiliike.

Meretransporti kasutas 765 200 sõitjat, mis oli võrreldes eelneva aastaga 71% vähem. Rahvusvahelistel liinidel oli sõitjaid 329 000 ehk 82,5% vähem. Peamistel riigisisestel liinidel oli reisijaid 408 900 ja nende arv vähenes 43%. Siseveetransporti kasutas 5700 sõitjat, mis on poole vähem kui mullu teises kvartalis.

Kõige suurem langus tabas õhutransporti. Eesti õhutranspordiettevõtted vedasid 15 900 sõitjat, mida oli 91% vähem kui eelmise aasta teises kvartalis.

Eesti veoettevõtete sõitjakäive vähenes 308,5 miljoni sõitjakilomeetrini, mis mullusega võrreldes langes 81%. Ühele sõitjakilomeetrile vastab ühe sõitja vedu ühe kilomeetri kaugusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles