Kooli vara läheb taaskasutusse

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Türi põhikooli algklasside maja
Türi põhikooli algklasside maja Foto: Andrus Eesmaa

Türi vana algklasside maja, kus veel aasta lõpul algab ümberehitus, et tuleval kevadel võiksid raamatukogu ja vallavalitsus sisse kolida, seisab praegu tööde tegijaga lepingu sõlmimise ootel.

Kuni käis Türi põhikooli uue maja ehitus, ladustati algklasside majas osaliselt ka seda kraami, mis tööde ajaks tuli põhikoolist ära viia. Nüüd on asjad uude majja ümber kolitud.

Veel on vanas majas alles veidi koolimööblit ning aastakümnete jooksul sinna kogunenud ja kasutuses olnud kraami, millest tuleb enne remondi algust vabaneda.

Türi abivallavanema Elari Hiisi selgitusel plaanib vallavalitsus toimida samamoodi nagu enne põhikooli vana maja lammutust: jagada kogu kraam, mida enam vaja ei lähe, soovijatele laiali, see tähendab järgida taaskasutuse põhimõtet. «Pole mõtet prügilaid ummistada ja asjadega üle kuhjata,» lausus ta. «Kui siin on asjad, mida keegi teine saaks taaskasutada, siis on ju mõistlik need laiali jagada.»

Ka enne 1970ndatel ehitatud põhikoolihoone lammutust 2019. aastal eelistas vallavalitsus seal leiduva kraami soovijatele laiali jagada

Täpsemat teavet selle kohta, mis majas üle jääb ja uut omanikku otsib, jagab Türi vallavalitsus lähiajal.

Ka enne 1970ndatel ehitatud põhikoolihoone lammutust 2019. aastal eelistas vallavalitsus seal leiduva kraami soovijatele laiali jagada.

Siis said eelisjärjekorras koolihoones ringi vaadata ning laudu-kappe-riiuleid endale nõutada valla allasutused. Ülejäänu võisid endale küsida asjast huvitatud eraisikud.

Huvi koolihoones leiduva vastu oli väga suur. Abivallavanem Elari Hiis ütles tookord, et küsiti nii laoriiuleid, garderoobiuksi, põrandalaudu, kõnniteeplaate, evakuatsioonivalgusteid kui ka toole. «Üks inimene on kirja pannud, et tahab praktiliselt kogu kooli sisustuse endale saada,» sõnas ta toona.

Praeguseks on algklasside maja ruumid tühjaks viidud, ent siin-seal on veel koolimööblit ning õpikuid ja õppetööks mõeldud abivahendeid. Kõige rohkem kraami leidub maja selles tiivas, kus paiknevad poiste tööõpetuse klassid. Näiteks on seal mitu vana kruvipinki, puutöölauda, hulgaliselt puitmaterjali ja tööriistu ning nende hoidmiseks mõeldud kappe ja panipaiku.

Kui lammutatud põhikoolihoonest said soovijad võtta ka uksi ja aknaid, siis Elari Hiis märkis, et algklasside maja aknaid remondi käigus välja vahetada kavas pole. Need on küll üsna väsinud olemisega, ent vana ja väärika maja fassaadiga mitte sobituvate plast­akendega neid ei asendata, aga nüüdisaegsete puitakende tarvis vallal praegu raha napib.

Hiisi selgitusel järgivad ehitajad remondi käigus põhimõtet, et kui vähegi võimalik, siis säilitada sisustuses kõik vana. Nii jääb paika näiteks aula ajalooline ja nagisev laudparkett, mis on kohati suisa auklikuks kulunud. «Olen ühe spetsialistiga rääkinud, kõige katkisemad lipid on võimalik eemaldada ja asendada,» ütles Hiis.

Tuleva aasta esimeses pooles saab vanas algklasside majas enamiku esimese korruse ruumidest oma käsutusse raamatukogu ja vallavalitsuse arhiiv. Teine korrus jääb vallavalitsuse ja volikogu tööruumideks.

Türi vallavalitsus asub praegu koos raamatukoguga Kohtu tänavas. Pärast väljakolimist hakkab vallavalitsus sellele majale enampakkumise teel uut omanikku otsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles