Lauri Läänemets: Välismaalaste palga tõstmise asemel on vaja tõsta kohalike hooajatöötajate sissetulekuid

Kuido Saarpuu
Copy
Riik ei saa avalike teenuseid osutada rohkem, kui ettevõtlus maksudega eelarvesse panustab. Kuid küsimus on ka, mida riik selle rahaga täpselt teeb.
Riik ei saa avalike teenuseid osutada rohkem, kui ettevõtlus maksudega eelarvesse panustab. Kuid küsimus on ka, mida riik selle rahaga täpselt teeb. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Põhiseaduskomisjoni aseesimehe Lauri Läänemetsa kommentaar välismaalaste seaduse eelnõu osas.

 

„Valitsuse esitatud eelnõu eelistab välismaa töötajaid Eesti inimestele, kindlustades välistööjõule sektori keskmise palga, jättes aga kodumaised töötajad kindluseta oma sissetuleku osas.  

Sotsiaaldemokraadid ei saa sellise algatusega kuidagi nõustuda. Keskmine tähendab, et keegi saab alati keskmisest vähem ning miks need peavad olema just meie oma inimesed, kes väiksemat palka saama peavad? Näen muudatustel mõtet ainult siis kui need kaitseks tegelikult Eesti töötajaid ja garanteeriksid neile toimetulekuks vajaliku töötasu. 

Lahendus, mis tagaks Eesti inimesele hooajatöödel õiglase sissetuleku ning hoiaks ära välismaalastele põhjendamatult väikese palga maksmise, on sektoripõhine palgakokkulepe. Palgakokkuleppe aitaks tõsta ka kohalike hooajatöötajate sissetulekuid. Samuti peaks seadustama aiandus- ja põllumajandussektoris töötajate ja tööandjate palgaläbirääkimised. Selliste kokkulepete järgi ei saaks kellelegi maksta vähem kui kokku on lepitud ning kaitstud oleks kõik töötajad, sõltumata nende päritoluriigist,“ ütles Läänemets. 

Kolmapäeval tuleb Riigikogus esimesele lugemisele valitsuse poolt algatatud välismaalaste seaduse, kõrgharidusseaduse ning õppetoetuste ja õppelaenu seaduse muutmise seaduse eelnõu. Eelnõuga soovitakse kehtestada välismaalt pärit hooaja töötajatele sektori keskmise palga maksmise nõue.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles