Järvamaal asuv, jaapanlase poolt ehitada lastud salapärane tuumavarjend jõudis teleekraanile

Kuido Saarpuu
Copy
Ilmselt Järvamaa suurim varjend asub metsasügavuses kunagise Sikemäe talu naabruses. Kümmekonna aastaga on varjend küll võssa kasvanud, kuid huvilistest annavad märku jalgrajad varjendi ümbruses.
Ilmselt Järvamaa suurim varjend asub metsasügavuses kunagise Sikemäe talu naabruses. Kümmekonna aastaga on varjend küll võssa kasvanud, kuid huvilistest annavad märku jalgrajad varjendi ümbruses. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

ETVs eetris olev matkasaade „Metslased“ jõudis oma kuuendas osas Järvamaa soode ja metsade vahele rajatud salapärase tuumavarjendini, mille kaks aastakümmend tagasi üks jaapanlane ehitada lasi.

 

Järva Teataja on kirjutanud, et oma 20 aasta eest hakati rajama Järvamaa ja Harjumaa piirile varjendit, mis pidi vastu pidama tuumasõjalegi. Viie meetri sügavusele maa alla ulatuv majakarp valmis 2003. aastaks. Väiksema kortermaja mõõtmeid välja andva varjendi ehituskvaliteeti kiidab ka kunagi varjendi-konverentsikeskuse ehitusprojektile kooskõlastuse andnud endise Väätsa metskonna metsaülem Harti Paimets.

Paimetsa teada on jaapanlase Yoshiteru Akiyamale kuuluval varjendil kaks korrust maa all. Et ehitus jäi pooleli, ei läinud kaua, kuni alumised korrused valgusid vett täis. «Projekt nägi ette, et pidevalt pumbatakse vett välja,» täpsustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles