Kalle Grünthal: mis jäi riigikogus tegemata?

Kalle Grünthal
Copy
Riigikogu liige Kalle Grünthal
Riigikogu liige Kalle Grünthal Foto: Dmitri Kotjuh

Tänaseks on riigikogu kevadistungjärk saanud ajalooks. Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) eestvedamisel toimus ka võimas obstruktsioon, mille eesmärk oli püüd vastu seista Reformierakonna ja Keskerakonna soovile seadustada Eestis automaatse biomeetriliste andmete süsteemi (ABIS) kasutuselevõtt. Kuigi istungid kestsid jutti järgmise päeva lõunani, EKRE plaan ei õnnestunud ja riigikogu võttis seaduse häälteenamusega ikkagi vastu.

Kahjuks jäid pikale veninud obstruktsiooni tõttu riigikogu saalis menetlemata ka kolm EKRE algatatud eelnõu. Esimene neist puudutas plaani moodustada riigikogu juurde uurimiskomisjon, et selgitada välja aprillis 2021 Tallinna kesklinnas toimunud politseioperatsiooni seaduslikkus ja proportsionaalsus.

Lisan juurde, et kui käisin põhiseaduskomisjonis seda eelnõu kaitsmas, kohtasin siseminister Kristjan Jaani väga tugevat vastasseisu uurimiskomisjoni moodustamisele. Jaani arvates on politseiuurimine selles küsimuses olnud igati korrektne ning nad ei ole suutnud leida ühtegi viidet sellele, et politsei oleks oma võimu kuritarvitanud. Ja seda vaatamata vastupidist tõestavatele kümnetele sotsiaalmeedias levinud videoklippidele! Ministri vastuseis komisjoni loomisele tekitab aga põhjendatud küsimuse. Huvitav, kui politsei käitus õiguspäraselt, siis miks on minister nii tuliselt komisjoni loomise vastu?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles