Eelmise nädalaga lisandus kaks gripijuhtu

Järva Teataja
Copy
Gripp ei ole kuhugi kadunud.
Gripp ei ole kuhugi kadunud. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

Möödunud nädalal lisandus kaks gripiviiruse juhtu. Hooaja algusest on kokku laboratoorselt kinnitatud neli A-gripiviirust.

Terviseameti gripikeskuse peaspetsialisti Eliisa Metsoja sõnul veel gripiviiruse levikust rääkida ei saa. „Praegu registreeritakse vaid üksikuid gripiviirusega seotud haigestumisi. Hooaja algusest on lisandunud neli A-gripiviirust,“ rääkis ta. Kolme proovi täpsel määratlemisel on tegemist olnud A gripiviiruse alatüübiga H3N2.

Eelmisel nädalal pöördus ägedate respiratoorsete viirusnakkuste tõttu arstide poole 5012 inimest, kellest ligi 40% moodustavad lapsed. Kõige enam haigestunuid oli Raplamaal, Pärnumaal, Tartumaal, Läänemaal ja Viljandimaal.

„Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel on gripi aktiivsus kogu Euroopa piirkonnas praegu madal,“ sõnas Metsoja ja lisas, et püsivat gripiviiruse levikut ei täheldata veel üheski riigi, kuid üksikuid gripiviirusega seotud haigusjuhte registreeritakse pea kõikjal. Tuvastatud on nii A- kui ka B-gripiviirust. „Seda, millised gripiviirused võiks hakata käesoleval hooajal domineerima, veel öelda ei saa, kuna kinnitatud viiruste arv ei ole prognooside tegemiseks piisav,“ selgitas spetsialist.

Terviseamet tuletab meelde, et gripiviirust saab ennetada vaktsineerimisega. Praegu on parim aeg vaktsineerimiseks, sest gripiviirused ei ole veel ringluses. Gripi vastu võivad end vastunäidustuste puudumisel vaktsineerida kõik soovijad alates 6-elukuust. Alates selle aasta oktoobrist saavad perearsti juures tasuta vaktsineerida 65+ inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles