Neljapäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Neljapäevane Järva Teataja kirjutab:

* Samal ajal kui riigijuhid lubavad maapiirkondadesse tuua uusi töökohti, jäi Järvamaal aasta algusest tööta osa politseinikke ja peagi ootab sama ees siinseid päästeameti töötajaid. Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu ütles, et peagi kaob iseseisva üksusena Järva päästepiirkond, mis liidetakse Rapla päästepiirkonnaga. Samuti kaotatakse Paidest korrapidamisgrupp, mis tähendab, et siinsed operatiivkorrapidajad peavad leidma endal uue töökoha.

* Sel talvel on Paides suusaradu hooldav Ain Türner näinud palju vaeva, et rajapõhjad tugevaks sõita ja jäljed sisse ajada. Kohe, kui kõik on suusatamisvalmis saanud, on ilmataat naernud ja lume jälle ära sulatanud ning rajameistril on tulnud otsast alata. Kui kõik läheb plaanipäraselt, ei tohiks heitlikud lumeolud järgmisel talvel enam tehismaastiku suusaradu nii palju mõjutada. Neljandat aastat kestev Paide tehismaastiku arenduse ühisrahastus kultuuriministeeriumiga on jõudnud lõpuks lumekahurite ja rajatraktori ostuks hanke väljakuulutamiseni.

* Eelmise aasta jooksul anti muinsuskaitseametile üle 4000 arheoloogilise leiu. Suur osa neist on välja tulnud otsinguvahendiloaga detektoristide otsingute käigus, kuid päris paljud arheoloogilised leiud on jõudnud ametini ka terava silmaga juhuleidjate kaudu. Muinsuskaitseameti arheoloogianõunik leidude alal Krista Karro ütles, et Järvamaalt anti eelmisel aastal muinsuskaitseametile üle leide ligi 30 korral. Üldse oli leide 500 ringis.

* Üle-eelmisel aastal jõudis Võhma kunagise linnapea, nüüd Tallinnas ministriametit pidava Jaak Aabi ettepanekul ootamatult riigieelar­vesse 200 000 eurot Võhma ja Reegoldi vahele kergliiklustee rajamiseks, aga nüüdne Põhja-Sakala võimukoalitsioon otsustas selle raha abil teha valmis hoopis Võhma–Kahala kergliiklustee, millest lõviosa asub Järvamaal.

* Sellest aastast juhib riigikaitse valikainega seoses gümnasistidele ja kutseõppuritele välilaagri korraldamist kaitseliit. Esimene riigikaitset õppivate noorte välilaager, mis lõpetas riigikaitsekursuse õppekava, oli eelmisel nädalal Tallinna maleva korraldusel. Suurele osale Järvamaa riigikaitset õppivatele noortele uuendus erilisi muutusi kaasa ei too, sest Järva maleva tagalaülema Lauri Lipu eestvõttel on seda tehtud aastaid ja jätkub samas formaadis ka tänavu.

* Eelmise aasta 22. novembril lõppenud neljandasse vooru laekus kultuurkapitalile 3457 taotlust, millega küsiti toetusteks ja stipendiumideks kokku 16,5 miljonit eurot. Taotlustest rahuldati 72 protsenti ning kultuurkapitali nõukogu, sihtkapitalid, toetusprogrammid ja maakondade ekspertgrupid jagasid taotluste alusel ja omal algatusel kokku 8,2 miljonit eurot. Järvamaale jagus toetusraha nii spordi- kui ka kultuuriüritustele. Suurima toetuse, 5800 eurot, on saanud sihtasutus Järvamaa maakonna laulu- ja tantsupeo korraldamiseks.

* Paide linnameeskond sõlmis kolmeaastase lepingu kolme Gambia jalgpalluriga, kes liituvad Järvamaa esindusmeeskonnaga partnerklubist Real de Banjul. Need on väravavaht Ebrima Jarju ning ääreründajad Bubacarr Tambedou ja Ebrima Singhateh. Jarju (23) on esindanud nii Gambia U20 kui U23 koondist. Tambedou (19) ja Singhateh (18) avaldasid linnameeskonnale muljet eelmise aasta oktoobris olnud treeningnädalal Gambias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles