Järvalaste pool miljonit maanteele jäetud tundi (1)

Lauri Läänemets
, riigikogu liige, Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Helen Purge

Igal hommikul ärkavad ja lahkuvad sajad tuhanded eestimaalased kodunt tund või rohkemgi varem, et võtta ette teekond tööle, mida õhtul siis taas korrata. See tähendab, et need sajad tuhanded inimesed kulutavad oma ärkveloleku ajast kaks tundi ja rohkem lihtsalt sõitmisele. Ainuüksi Järvamaal on selliseid inimesi tuhatkond. See tähendab, et igal aastal kulutavad Järvamaa elanikud sõitmisele üle poole miljoni tunni. See aeg tuleb pere, kodu, kogukonna, trenni või huvitegevuste arvelt. Inimese heaolu arvelt.

See võib kõlada nagu üksikisikute valikute küsimus ja olmeprobleem, kuid julgen väita, et see on sümptom ühest tõsiseimast probleemist, mis Eesti ühiskonda vaevab. Inimestel pole võimalik leida tasuvat, motiveerivat või atraktiivset töökohta väljaspool suurlinnu. Oleme harjunud võtma seda paratamatusena, kuid see ei peaks ega tohiks nõnda olla.

Riigi aktiivsem sekkumine regionaal- ja tööpoliitika kaudu võiks olukorda parandada ning anda inimestele tagasi nende uneaja ja vabaduse olla rohkem pere ja kogukonnaga. Sellist kontseptsiooni võiks nimetada 30 minuti Eestiks, kus igal inimesel on võimalik leida motiveeriv töökoht ja kõik elementaarsed teenused oma kodust 30minutise sõidu kauguselt.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles