Loodus ärkab külmakraadidest hoolimata

Järva Teataja
Copy
video-1647517528.mp4
video-1647517528.mp4 Foto: Pilt videost

Pühapäeval algava astonoomilise kevade eel on Türil ja selle ümbruses riigi ilmateenistuse andmetel maas veel enam kui kahekümne sentimeetri paksune lumevaip, mida päike ja soojakraadid päevasel ajal küll jõudsalt sulatavad, ent öised miinuskraadid päris kaduda veel ei lase.

Ometi on nii kevadpealinnas kui mujalgi Järvamaal näha ka mitmeid märke vääramatult lähenevast kevadest. Sulanud lume alt on nina välja pistnud lumi- ja märtsikellukesed ja koguni sinililled. Päike käib üha kõrgema kaarega ja sooja ilma mõjul on loodus järjest ärkamas. Talveunest on ärganud ka sipelgad, kes on alustanud oma pesade korrastamist. Türil Kõrgessaare kandis on kuklaste pesasid võsasel kraavikaldal lühikeste vahemaade järel koguni viis, igas neist käib vilgas askeldamine.

Vikipeedia andmetel koosnevad sipelgapesad suurest hulgast käikudega ühendatud kambritest. Mõned sipelgaliigid on elama asunud erilistesse taimedesse, mis ongi kohastunud sipelgatele eluaseme pakkumiseks, andes neile oma õõnsa kambrilise ehitusega nii peavarju kui ka toitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles