President Karis: keskvõimu rabedad otsused nõrgestavad kohalike omavalitsuste võimekust kriisidega toime tulla

Järva Teataja
Copy
President Esna Galeriis
President Esna Galeriis Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

President Alar Karis tõdes Järvamaa visiidil kohalike omavalitsuste juhtidega vesteldes, et keskvõimu rabedad otsused nõrgestavad kohalike omavalitsuste võimekust kriisidega toime tulla.

“Järvamaa näitel näeme, kuidas haldusreformis tekkinud suuremad omavalitsused on aidanud kogu Eestit paremaks muuta, samas saab küsida, kas keskvõim on suutnud mõista omavalitsuste muresid,” ütles president Karis kohtumisel Järvamaa omavalitsusjuhtidega.

Kohtumisel puudutati pika tervisekriisi õppetunde ning väljakutseid julgeoleku- ja energiakriisis. Tõdeti, et kuigi Järvamaa asub Eestimaa südames, näevad eri riigiasutused seda maakonda erinevalt ning aastatetagused rabedad otsused võivad takistada kohalike omavalitsuste võimekust kriisidega toime tulla.

“Päris kummaline on olukord, et pääste ja politsei vaates kuulub Järvamaa läänepiirkonda, Terviseamet aga põhjapiirkonda, Transpordiamet on Järvamaa liigitanud hoopis idaregiooni kuuluvaks. Võib vaid ette kujutada, milliseid segadusi tekib, kui tuleb mõni äkiline ja tõsine kriis, kus on vaja paljude ametkondade kiiret, ladusat ja koordineeritud koostööd,” selgitas riigipea.

Kohtumisel toodi näiteid, mis tõestavad, kuidas väikestest asjadest tekivad põhimõttelised vastuolud. “Kuulsin, et olukorras, kus elanikele pakutakse maal tasuta transporti, küsib riik raha kooliõpilaste transpordi eest neis samades bussides, kus rahvas reisib tasuta. Seepeale võiks küsida, kas koolilaste eest küsitud rahast tõesti sõltub nii palju, et taluda piinlikkust, mis sealjuures tekib,” tähendas riigipea.

President Karis külastas oma Järvamaa visiidi teisel päeval Esna galeriid, andis tunni Koeru keskkoolis. Tutvus elektrimootorite valmistamise ja masinaehitusega tegeleva ettevõttega Konesko ning Järva Tarbijate Ühistu ja teedeehitusfirma Verston Ehitus tegevusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles