Viljandimaal näeb sadade flokside uhket õitsemist.

Järva Teataja
Copy
Foto: Nõrga talu

Sel nädalavahetusel näeb Viljandimaal Nõrga talus uhket flokside õitsemist ja floksinäitust. Kuigi sel aastal on flokside õitsemine veidi hilisem, on sajad floksid siiski juba oma õied avanud – suve tipphetk on kätte jõudnud. Sissepääs aeda on prii.

“Aed ilma floksita pole mitte ainult eksimus, vaid patustamine suve vastu”, on öelnud nimekas saksa aednik Karl Foerster

6. ja 7.augustil on kindlasti põhjust ette võtta reis Viljandimaale. Nõrga talus toimub floksinäitus juba kümnendat korda ja see on kindlasti suve tippsündmus.

Miks on floksinäitus nii populaarne? Sest inimesed näevad reaalselt erinevaid sorte, saavad nõu ning põnevaid sorte ka kaasa osta. Lisaks saavad külastajad igal aastal valida näitusel oma lemmiku.

Nõrga talu floksikollektsioonis on üle kahesaja sordi – õitsemine algab juuli esimestel nädalatel ja kestab septembrini. Õitsemise tipphetk on aga alati augusti esimestel nädalatel. Flokide kasvatamisega on tegeletud üle kahekümne aasta.

Taime teaduslik nimetus Phlox tuleneb kreeka keelest ja tähendab tõlkes leeki. Aedfloksi teine tuntud nimetus eesti keeles ongi aed-leeklill.

Lillede keeles tähendab floks leppimist ja nõusolekut.

Nädalavahetusel võib Nõrga talu aias veeta kasvõi terve päeva, kella 10-17. Pole ka seda muret, et kõht tühjaks läheb, sest avatud on erimenüüga kodukohvik kus pakutakse mitmete riikide traditsioonilisi hõrgutisi.

Nõrga talu 1,5ha suurune iluaed pakub üllatavaid vaateid ning võlub hiiglasliku veesilmaga, olles tõeline püsilillede paradiis. Aia uhkuseks ongi suur päevaliiliate ja flokside kollektsioon. Floksid on aia vaieldamatud pärlid. Traditsiooniline floksinäitus, mida näeb iga aasta augusti esimesel nädalavahetusel on toonud talule tuntust nii Eestis kui välismaal.

Lisaks näeb aias veel sadu erinevaid püsikuid, mis sobivad just taluaia stiili ja suure rehielamuga. Kujunduses on rõhk just keskmise ja kõrgemakasvulistel liikidel ja sortidel. Perenaise erilised lemmikud on lisaks floksidele veel hostad, astilbed, siilkübarad, priimulad ja kõrrelised.

Nõrga talu on tunnistatud 2009.aastal Suure-Jaani valla kauneimaks tootmistaluks ja auhinnatud 2010. aastal Vabariigi Presidendi “Kauni Eesti kodu” konkursil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles