Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Paide linn on ehitud sünnipäevarüüsse. Arvamusfestival peab oma kõige esimest juubelit – kümnendat sünnipäeva. Üle tuhande inimese on teinud usinalt tööd, et luua kesklinna hubaselt mõnus keskkond. Mööda linna jalutades on näha valguskette, festivalilippe, põhupalle ja selle kõige ümber siblimas palju rahvast. Arvamusfestival on kümne aasta jooksul pugenud inimeste südamesse ja see on põhjus, mis augusti teisel nädalavahetusel on märgata Eestimaa südames inimesi, kes tavapäraselt nii muuseas Paidesse ei satu. Arvamusfestivali ühe algataja, Maiko Kesküla ütlust mööda oli esialgu sellise formaadi toomine Eestisse inimestele võõras. «Esimesel aastal inimesed ei saanud absoluutselt aru, kuidas on võimalik poliitikud, ettevõtjad ja kodanikuaktivistid ühele üritusele kokku panna,» ütleb ta.

* Kui osa Järvamaa koole on kolm nädalat enne uue õppeaasta algust kindlad, et võivad alustada aastat rahuliku südamega, sest kõik õpetajad on olemas, siis osas koolides mõne õpetaja otsingud veel käivad. Koolijuhid ütlevad justkui ühest suust, et uusi õpetajaid leida pole lihtne ja oluline on panustada sellessegi, et praegused õpetajad kooli jääksid. Paide gümnaasiumi direktor Margo Sootla ütlust mööda on kool üsna õnnelikus seisus. «Üks konkurss, matemaatikaõpetaja kohale, on veel lõpliku punkti saamas, kuid õpetaja on leitud,» sõnas ta. Sootla täpsustas, et gümnaasium otsis uueks õppeaastaks osakoormusega inglise keele õpetajat ja täiskoormusega matemaatikaõpetajat.

* Paide linnameeskond kaotas neljapäeva õhtul jalgpalli Konverentsiliiga kolmanda eelringi kordusmängus Brüsselis Anderlechtile 0:3. Kahe mängu kokkuvõttes jäi Eesti eelmise aasta pronksiklubi Belgia 34kordsele meistrile alla 0:5 ja langes eurosarjas konkurentsist. Kuigi Paide linnameeskond kaotas mängu ja sellega lõppes ka tema eurosari, väärib ta kokkuvõttes üksnes kiidusõnu. Selles olid pärast mängu ühel meelel nii Paide kesklinnas mängule kaasa elanud fännid kui ka neti­avarustes mängu kommenteerinud jalgpallisõbrad.

* Nii nagu kevadel ennustati, nii ka läks: suve teises pooles algas järjekordne koroonalaine ja inimesi haigestub iga päev üha rohkem. Vahe on nüüd üksnes selles, et riik ei saada inimesi massiliselt end testima ning vastutus haiguse ja selle levitamise eest on pandud inimeste endi õlule. Mida ja kuidas siis uuenenud olukorras teha? Paide perearst Ingrid Alt ütles, et uue koroonalaine taga on suvised reisimised, suurüritused, peod ja ühissöömised. «Viirus ei maga ka suvel ja teeb armutult oma tööd. Peame nüüd olema ise juba sedavõrd targad, saamaks aru, mida tohib ja mida mitte,» lausus ta.

* Suvi on kokkutulekute aeg. Kokku saavad koolid, suguvõsad, pered, sõbrad ja tuttavad. Sellel suvel on Järvamaalgi mitmesuguseid kokkutulekuid juba olnud ja veel tulemaski. Augustis saab Järva-Jaanis kokku sõpruskond, kelle pilli järgi vihtus kuuskümmend aastat tagasi tantsu Järvamaa, aga ka kaugema kandi rahvas. Võib vist öelda, et kui sa polnud mõnel toonase Paide rajooni tantsuõhtul JJ64 pillide järgi tantsu löönud, siis polnud sa peol käinudki.

* Järva eelmine vallavanem Arto Saar on nagu Hunt Kriimsilm. Juunis sai temast Tartu ülikooli magister kogukondade arendamise ja sotsiaalse heaolu erialal. Argipäeviti peabta Paide linnameeskonna arendusjuhi ametit, nädalavahetustel rassib vana Järva-Jaani kutsekooli peal kogukonna heaks ja vihub sekka igat masti sporti teha. Ent suve hakul, pärast magistridiplomi saamist, võttis Saar puhkuse ja hakkas kuu kestvaks võtteperioodiks mängufilmi «Vigased pruudid» tegevprodutsendiks. «Eks ametinimi kõlab uhkemalt, kui on töö sisu. Õigem nimetus võinuks olla režissööri assistent,» ütleb Arto Saar. «Linnameeskonna tegevjuhiga oli mu paus läbi räägitud, võtsin puhkuse ja polnud probleemi.»

* Kui Türi vallas Kirnas elav Marju Vürst postitas Facebooki pildi virsikupuust, mis kubises küpsetest viljadest, arvasid paljud tema tuttavad, et ta on kusagil soojamaareisil ja üritab sõpru kadedaks teha. Seda, et Eesti heitlike suveilmadega võiksid eksootilised puuviljad koduaias sedavõrd küpseks saada, tõrkus mõistus lihtsalt uskumast. Ausalt öeldes, kui poleks oma silmaga näinud ja maitsnud, ei usuks tõesti. Uurinud Marjult, millises troopilises vööndis ta elab, selgus, et siinsamas Paide ja Türi vahel Kirnas, väeka mõisapargi kõrval. Puu, mille vilju ta eksponeeris, pärineb, nagu siinkandis kombeks, nelja aasta taguselt Türi lillelaadalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles