Mälestusmärgi juures sai teoks uus maalritöö

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Lisaks sellele istutatakse sellele Lembitu tänava poolsele küljele viis elupuuistikut, mis mälestusmärgi parasjagu ära varjavad.
Lisaks sellele istutatakse sellele Lembitu tänava poolsele küljele viis elupuuistikut, mis mälestusmärgi parasjagu ära varjavad. Foto: Erakogu

Kui selle nädalaga jõudis lahenduseni põletav küsimus, kes ja millal peaks teisaldama Narva linna piiril seisva punatanki monumendi, käib Türil omamoodi võistlus selle üle, milline värv sobib paremini ehtima Kesklinna kalmistul asuvat nõukogude võitlejatele pühendatud mälestusmärki. Kord juba ööpimeduse varjus mälestusmärgi sinikollaseks võõbanud anonüümne maaler pole jätnud jonni ning värvis salaja vahepeal iluravi saanud mälestusmärgi uuesti Ukraina lipu värvidesse.

Juuni alguses kirjutas Järva Teataja, et Türi Kesklinna vana kalmistu nurgas asuva mälestussamba, mis on püstitatud teises maailmasõjas võidelnud ja hukkunud kümne nõukogude sõduri auks, oli kellegi käsi aerosoolvärvidega Ukraina lipu värvidesse võõbanud. Sinikollane oli ausamba see külg, mis jääb silma mööda Lembitu tänavat liikujatele.

Mõni nädal hiljem sai mälestusmärk peale veel ühe värvikihi, sedapuhku helehalli. Värvitööd ei tehtud pahatahtlikul eesmärgil. Türi Halduse juhataja Elari Hiis selgitas Järva Teatajale, et kui ettevõtte töötajad oleksid üritanud mälestusmärki puhastama hakata survepesuri või mõne muu vahendiga, olnuks tulemuseks hulk lahti pudenenud katteplaate ja oleks pidanud mälestusmärgi uuesti üles ehitama. «Need plaadid pärinevad 1980ndatest ja seisavad seal veel üksnes ausõna peal,» ütles Hiis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles