Eesti, Läti ja Leedu välisministri ühisavaldus EL välisasjade nõukogu eel vajaduse kohta tagada vastutus Venemaa kuritegude eest Ukrainas

Järva Teataja
Copy
Venemaa lipp.
Venemaa lipp. Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Enne Euroopa Liidu arutelusid Venemaa Ukraina-vastase agressiooni teemal kutsume meie, Eesti, Läti ja Leedu välisminister, Euroopa Liitu üles pingutama selle nimel, et toetada Ukraina eesmärki kindlustada Venemaa vastutus Ukraina-vastase agressiooni eest.
 Reeglitel põhinev maailmakord, mida me kõik kaitsta püüame, ei jää püsima, kui ei karistata seda korda kõige jämedamalt rikkuvaid tegusid – genotsiid, sõjaroimad, inimsusevastased kuriteod ja agressioonikuritegu.

Hiljutised sihilikud rünnakud tsiviilelanike kodudele, koolidele ja mänguväljakutele ning tsiviiltaristule kogu Ukrainas on vaid uusim vahejuhtum Venemaa provotseerimata hirmukampaanias Ukraina inimeste vastu. Venemaa jõhkra Ukraina-vastase kallaletungi jätkudes peab EL tegutsema selle nimel, et meie poliitika keskmes on õigluse ja vastutuse tagamine Venemaa koletute kuritegude eest Ukrainas. Me peame ka edaspidi toetama Ukraina, mitme teise riigi ja Rahvusvahelise Kriminaalkohtu käimasolevaid uurimisi, sest see on asitõendite kogumisel ning Ukrainas toime pandud sõjakuritegude, genotsiidi ja inimsusevastaste kuritegude eest vastutajate kindlakstegemisel ja karistamisel võtmetähtsusega.

Kuid meie ponnistused ei tohiks sellega piirduda.Praegu ei ole ühtegi rahvusvahelist kohut ega tribunali, mis võiks Venemaa poliitilise ja sõjalise juhtkonna Ukraina vastu toime pandud agressioonikuriteo eest vastutusele võtta. Säärase õigusliku lünga täitmiseks tuleb asutada Ukraina-vastase agressioonikuriteo eest karistamise eritribunal. Selle ponnistuse keskmes peab olema EL koos partneritega. Eritribunali asutamine täiendaks Rahvusvahelise Kriminaalkohtu rolli. Kui Rahvusvaheline Kriminaalkohus esitaks üksikisikutele süüdistused sõjaroimade, genotsiidi ja inimsusevastaste kuritegude eest, siis eritribunali põhiline ülesanne oleks agressioonikuriteo uurimine.

Selle mõrtsukaliku agressiooni peamised kavandajad, algatajad ja abistajad ei tohi pääseda õigusemõistmisest ainuüksi seepärast, et rahvusvahelises kohtualluvuses on lünk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles