Jätke Vanemahüvitis rahule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Kõiv
Tõnis Kõiv Foto: Mihkel Maripuu
Tõnis Kõiv

riigikogu liige, Reformierakond


Üle viie aasta kehtinud vanemahüvitise süsteem on kaasa toonud märkimisväärse sündivuse kasvu, tänu millele on Eesti väga lähedal positiivsele iibele. Eelmisel aastal jäi rahvastiku loomulik iive ainult 600 inimese jagu miinusesse.


Samas alles 2001. aastal oli miinus pea kümme korda suurem ehk ühe Põltsamaa linna jagu jäi inimesi Eestis aastaga vähemaks. Vanemahüvitise seadustamise järel hakkas vaikselt, aga kindlalt sündivus kasvama. 2003. aastat aluseks võttes sündis sellele järgneval aastal 956 last ja 2008. aastal juba 3197 last rohkem.


Eesti rahvastiku taastootmiseks on postiivne loomulik iive elementaarne. Käesolevaks aastaks prognoositakse esmakordselt selle sajandi jooksul rohkem sünde kui surmasid. Vanemahüvitise mõjul on suurenenud laste saamine kõrgharidusega ja suurema sissetulekuga naiste osas, mis on erandlik kogu ülejäänud Euroopast. Lapse saamine on tähtis otsus ning selle otsuse üheks eelduseks on kindlustunne tuleviku ees. Just seda vanemahüvitis pakubki, olles olemuselt väga lihtne ja arusaadav süsteem - vanemahüvitise suurus sõltub saaja varasemast sissetulekust, ülempiiriks on kolmekordne keskmine palk ja alampiiriks ühekordne miinimumpalk.


Kõige eeltoodu taustal on eriti õõvastav kuulda rahvastikuministri suust plaane rikkuda ära vanemahüvitise maksmise reeglid ehk viia makstava summa ülempiir kunstlikult allapoole. Tekib küsimus, et kas rahvastikuministrit häirib, et lõpuks ometi jõuame loomuliku iibega plussi? Minu arvates peaks olema tema esimene, kes rõõmustab, RAHVASTIKUminister ikkagi.


Minu selge seisukoht on, et vaatamata majandussurutisele ei tohi riik ära rikkuda hästitoimivaid ja ennast tõestanud kõrge väärtusega meetmeid, nagu seda on vanemahüvitis. Paljuski just tänu vanemahüvitisele, mida makstakse selgete reeglite järgi ning mida rahvas on saanud usaldada, on Eesti rahvastiku vähenemine asendumas kasvuga. Kui me ei hooli enda rahvast, milleks siis üldse kõik muu?


Eesti rahva püsimajäämise suhtes ei muutuks midagi, kui me vanemahüvitise pealt kokkuhoidmise asemel sulgeme rahvastikuministri büroo. Kusjuures juba ainuüksi rahaline kokkuhoid tuleb suurem, pealekauba jääb ära praegustes ja tulevastes lastevanemates ebakindluse tekitamine.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles