Otsitakse päkapikke 556 jõulusoovi täitmiseks

Järva Teataja
Copy
Jõulukingitused.
Jõulukingitused. Foto: Mel Poole/ Unsplash

Neljateistkümnendat aastat kogub MTÜ SEB Heategevusfond kokku laste, kelle koduks on asendus- ja pere- või turvakodu, jõulukingi soovid. Jõulupühade eel aitame leida Jõulupuu projektiga head inimesed, kes annavad oma panuse, et täita 98-s erinevas asendushoolduse peres elava lapse südamesoovid.

Tartumaal asenduskodus elab 8-aastane Mihhail, kes ei saa ise kõndida ega rääkida, kuid naudib väga seltskonda ja seda, kui temaga juttu aetakse. Vastu annab ta alati suure naeratuse. Erivajadusega poisile meeldib väga vesi, kuid veest välja tulek ja kuivatamise protseduur võib tekitada veidi ebamugava enesetunde... külm ju. Küll oleks mõnus pärast vannitamist jääda kuivama ja mõnulema sooja vannipontšo sisse.

4-aastane Viljandimaal elav Andres on praegu just parimas garaažiehitus-eas. Talle meeldivad väga kõik autod ja poisi eriliseks rõõmuks on maailma loodud ka autorajad, kus autod saavad olla omas elemendis ja tema ka! Tema igatseb jõuluvanalt autorada.

Valgamaal elav 10-aastane Aivo armastab sõita tõukerattaga. Ta unistab tulevikus hakata käima poksiringis. Aivo peab lugu korrektsest riietumisest ja soovib pusa, musta värvi pusa, sest see on tema arvates kõige praktilisem, aga ka ilusam.

11-aastane Andreas elab Pärnumaalt on sportlik poiss, kes sõidab rattaga, käib staadionil koos teiste poistega jooksmas ning talvel meeldib talle väga uisutada. Siiani on ta pidanud kogu aeg kooli kehalise kasvatuse tundides uiske laenutama ning lapse suur soov on saada päris oma uisud, siis saaks käia poistega õhtuti ka hokit mängimas. Nii tore oleks sõpradega talvel igal õhtul uisutada, kui ainult uisud oleks olemas!

14-aastane Andra Ida-Virumaalt soovib jõuluvanalt lõuendit maalimiseks. Tüdrukul on palju hobisid: koolis käib ta lauluringis, kohalikus rahvamajas aga näiteringis ja noorteringis. Esineda talle meeldib. Andra on üles astunud nii kooli üritustel kui ka näiteringiga mitmeid kordi kooliteatrite festivalil. Ta on väga hea käe ja kunstitunnetusega tüdruk. Pildid, mida ta joonistab, on omapärased ja ilusad. Alati on tal joonistatud palju uusi pilte, mida ta soovib ka teistele näidata. Andral polnud kõhklusekübetki, mida jõulukingiks soovida: ikka lõuendit maalimiseks.

“Jõuluõhtul kingituste saamine on laste jaoks aasta kõrghetk. Täiskasvanuna saame olla jõuluvanale abiks, et kuulata ja märgata, mida laps tegelikult soovib ja mis on selle jõulusoovi taga. Lapse, kes ei saa elada oma sünniperes, jõulusoov on eriline ja selle taga on alati omaette lugu. Me ei saa kingitusi tehes võtta ära laste igatsust oma päris pere järele, aga kirjades jõuluvanale on lapsed lahti mõtestanud, miks on just see kink talle oluline. Ka sel aastal on ühel turvakodus elaval teismelisel tüdrukul jõulusooviks suur-suur kaisuloom, mis kaisus olles loob turvatunnet, ei kritiseeri ja on kogu aeg lihtsalt olemas. Aastad on olnud populaarsemaid kingisoove kõrvaklapid teismelistele, mis aitavad suures peres kasvades aeg-ajalt omaette olla. Samuti oodatakse jõulukotti raamatut loodusest või lemmikkirjanikult, mille abil lähemalt maailma uurida. Igal soovil on mõte ja kindel põhjendus,“ kirjeldas laste jõulusoove SEB Heategevusfondi tegevjuht Triin Lumi.

Heal annetajal on võimalus anda oma panus Jõulusoovide puu projekti kaudu laste unistuste täitmiseks, valides soovide seast südamelähedane kingitus ning annetuse abil aidata täita ühe või mitme lapse kingisoov. Tehtud annetuste eest soetatakse jõulusoovide nimekirjas olevad kingitused. Kõikide laste kingid komplekteeritakse individuaalselt.

„Aastas on 12 kuud, 365 päeva, 8760 tundi, 525 000 minutit ja 31 536 000 sekundit. Iga päev, tund ja hetk inimese elus on võrdselt tähtis! Unistused ei lõppe jõuludega. Kõik lapsed tahavad igapäevaelust rõõmu tunda ja hobidega tegeleda aasta läbi. Kutsume inimesi tegema ka nn pika vaatega jõulukingitust laste huvihariduse toetamiseks, sest järjepidev tugi on oluline – nii saame toetada asendus- ja turvakodudes elavate laste unistusi nii, nagu me toetame oma laste unistusi aasta ringi,“ laiendab projekti eesmärki Triin Lumi.

Jõulusoovide puu projektis osalevad asendus- ja perekodud ning laste turvakodud: Valga Perekodu, Taheva Sanatoorium, Haiba lastekodu, Tartu Perekodu Käopesa, Elva Laste- ja Perekeskus, Vinni Perekodu, Narva Sotsiaaltöökeskus, Maria ja lapsed, Sillamäe Laste Hoolekande Asutus Lootus, Tallinna Laste Turvakeskus, Tallinna Lastekodu, Kiikla lastekodu, Viljandi Perekodu, Tilsi Perekodu, MTÜ Perekodu Õnnepuu, MTÜ SPAK, Kehra Perekodu, Vahtramägi Mäe-kodu, Pärnu Laste ja Noorte Tugikeskus, Tartu Laste Turvakodu, MTÜ Mynthaus, Saaremaa Toetava Hariduse Keskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles