Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Türi vallas on puudus lasteaiakohtadest, eelkõige ei jagu neid sõimeealistele mudilastele Türi linnas. Türi lasteaias, millel on kolm tegutsemiskohta – kesklinna, Lokuta ja Türi-Alliku –, on järjekorras umbes ühe sõimerühma jagu lapsi. Vallavanem Sulo Särkinen tõdes, et lasteaiakohtade puudus on terav ning probleemi lahendamine on lähiaja üks tõsisemaid väljakutseid.

* «Oleme valmis alustama,» ütles Paide teatri kunstiline juht Mariliis Peterson päev enne uue meeskonna tutvustamist kohalikule kogukonnale. «Meie tuumik on koos ning ma ei karda neid tähelepanelikke pilke, mis on meie peale suunatud küsimusega, kas saame hakkama. Meil on tugev meeskond ja nüüd saab ainult paremaks minna!» Tõesti, Peterson on pärast paar kuud kestnud otsinguid jõudnud kahe inimeseni, kellega koos alustada Paide teatri uut teekonda – need on dramaturg Mart-Matteus Kampus ja produtsent Triin Kordemets. Kui Tallinnast pärit Kampus toob Paidesse välismaal omandatud teatrikogemust, siis paidekas Kordemets teab kohaliku kogukonna peensusi ja iseloomu. «Ideaalne valik,» leidis Mariliis Peterson.

* Reede hommikul kogunes Järvamaa omavalitsuste liidu üldkoosolek, millel siinsed poliitikud otsustasid üksmeelselt lõpetada omavalitsuste liidu tegevuse. Järvamaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees Toomas Tammik ütles, et üksmeel liidu tegevus lõpetada oli ammu olemas ja selle mõtte käis välja eelmine juhatuse esimees Priit Värk. Tammik selgitas, et kolme Järvamaa omavalitsuse koostööd korraldab nüüd sihtasutus Järvamaa ja omavalitsuste liitu pole seetõttu enam vaja.

* Hea oli, et Laupa mõisahärra von Taube mässuliste poolt 1905. aastal maha põletatud mõisahoone asemele uut planeerides usaldas arhitekti, kes andis talle kaheksa aastat hiljem üle uue, uusbarokse mõisahoone võtmed. Laiu topeltklaasidega aknaid planeeris arhitekt Jacques Rosenbaum häärberile palju ning 110 aastat hiljem on neist ka topelt rõõmu. Sest kuidas oleks võimalik moodsate plastakende vahele ära mahutada talvine muinasjutt? Ei kuidagi! Laiade aknalaudadega mõisaaknad on selleks aga just kui loodud. «Mina olen täielik fänn,» võtab Laupa kooli direktor Kaarel Aluoja kokku lustaka ettevõtmise, mis pani mõisakooli aknad elama.

* Aasta tagasi märtsi lõpus olid Eesti kaupluseketid ühed esimesed, kes pakkusid sõja eest pakku tulnud ukrainlastele tööd. Paljud neist on kaupluseriiulite vahel ja lettide taga askeldamas praegugi ning on saadud võimaluse eest ülimalt tänulikud. Paide Selveris töötab praegu viis Ukrainast pärit naist, kaks neist ongi seal olnud juba aasta. Paide Selveri juhataja Kristi Nõmm täpsustas, et aasta jooksul on ta tööle võtnud kokku kaheksa Ukrainast tulnud töötajat, kuid kolm neist on praeguseks juba lahkunud. «Kaks on läinud tagasi Ukrainasse ja üks edasi Kanadasse,» täpsustas ta. «Varsti lahkub üks veel, kuid tema jääb Eestisse ja hakkab kodus peagi sündivat last kasvatama.»

* Järva vallas Kukevere külas kasvab keset põldu üks tavaline vahtrapuu, mida suur osa Eesti inimesi teab ja tunneb. See vaher on sagedane taustapilt Eesti rahvusringhäälingu ilmauudistes ja hommikuprogrammis «Terevisioon». Vahtra kuulsuse taga on sellest 300 meetri kaugusel elav loodusfotograaf Ain Paloson, kes on koos puuga püüdnud piltidele aastaaegade ja loodusnähtuste ilu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles