Noorim väljarändaja polnud päevagi vana

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond Salman. Vasakult poeg Jüri naise Valentinaga, väljarändajate hulgas olnud Maria ja Jakob, tütar Elfrida ja poeg Leonhard. Pervomaisk 1962.
Perekond Salman. Vasakult poeg Jüri naise Valentinaga, väljarändajate hulgas olnud Maria ja Jakob, tütar Elfrida ja poeg Leonhard. Pervomaisk 1962. Foto: Erakogu

Eile, 150 aastat tagasi asus Hans Valkmanni järel Krimmi poole teele üle neljasaja inimese, neist enam kui kolmkümmend suri teel olles ja veel ligi poolsada samal aastal Krimmis. 

Suguvõsauurija Vello Kallandi rõhutab, et lahkumise kuupäev on oletatav, sest kirjalikke andmeid selle kohta pole. On teada, et Valkmanni voor lahkus umbes kolm nädalat pärast esimese, 18. mail Kustas Määrmanni eestvõttel kogunenud voori.
Teekond Tartusse võttis aega kolm päeva.

 Tähistamaks 150 aasta möödumist nii suure osa Järvamaa inimeste lahkumisest, meenutamaks nende rasket teekonda ning elavdamaks suhtlust eestlaste ja Krimmi eestlaste vahel, oli Koerus 18. mail konverents, mille kaugeim külaline Olga Skriptšenko oli kohale tulnud Simferopolist.
Skriptšenko isa Leonhard Salmani vanemad olid väljarändajate hulgas. «Isa rääkis sellest palju ning on kogunud selleteemalist materjali, koostanud ja kirjutanud kümmekond raamatut,» ütles ta. «Isa jutustuste kaudu tean, et tema vanemad elasid Sääskülas, käisime seda kohta ka vaatamas.»
Krimmi Eesti Kultuuriseltsi esindajana Eestis viibiv Skriptšenko kinnitas, et sügavam side tekkis tal teemaga Eestis viibides. «Väga palju on aidanud mõistmisele kaasa see, et ma siin kohapeal olen olnud, näinud Järvamaad ja üldse Eestit,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles