Türilane aitas kaasa uue osakese leidmisele

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsik Martti Raidali üle maailma refereeritud artiklid valmivad selles üsna keskmist mõõtu toas, kuhu teadlane koos tähtsate artiklitega ääri-veeri ära mahub. Praegu on Raidalil käsil artikkel tumedast ainest ehk varjatud massist. Samuti püüab ta selgust saada, kuidas on tavaline aine tekkinud.
Füüsik Martti Raidali üle maailma refereeritud artiklid valmivad selles üsna keskmist mõõtu toas, kuhu teadlane koos tähtsate artiklitega ääri-veeri ära mahub. Praegu on Raidalil käsil artikkel tumedast ainest ehk varjatud massist. Samuti püüab ta selgust saada, kuidas on tavaline aine tekkinud. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Euroopa Tuumauuringute Ühiskeskuse (CERN) teate üle, et kindlaks on tehtud universumi massi päritolu paljastada võiv elementaarosakese – Higgsi boson, rõõmustati ka Eestis.

Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi töörühma juhtis türilane Martti Raidal. Tänane Postimees kirjutab, et Raidali töörühm teeb CERN­iga koostööd CMSi nime kandva eksperimendi raames ning osales koos paari tuhande teise teadlasega andmete analüüsis. CMS oli üks kahest eksperimendist, mille andmed kinnitasid osakese olemasolu.
Seda, kas tegu on standardmudeli ennustatud Higgsi bosoniga või mitte, on teadlaste sõnul veel vara öelda. Praegused andmed lubavad järeldada veel ainult seda, et tegu on uue osakesega. Viimastel nädalatel kogunenud andmed andsid töörühmadele vajaliku kindluse, et kokkupõrgetel tekkivas osakestekaskaadis nähtavad signaalid pärinevad uuelt osakeselt, mitte ei ole juhus.

Higgsi boson on standardmudeli ennustatud osakestest ainus, mis oli veel leidmata. Standardmudel on domineeriv osakestefüüsika teooria, mis praegu kirjeldab osakestemaailma nähtusi kõige paremini. Higgsi boson on mudelis olulisel kohal, kuna on vajalik selgitamiseks, miks osakestel on mass.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles