Jõuluehete valmistajatel on kiired tööpäevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dekoratiivesemete komplekteerija Eha Hanni käe all muutuvad igavad jõulukuulid pidulikeks eheteks: need saavad külge vanikud, lipsud, kaunistusketid ja figuurid.
Dekoratiivesemete komplekteerija Eha Hanni käe all muutuvad igavad jõulukuulid pidulikeks eheteks: need saavad külge vanikud, lipsud, kaunistusketid ja figuurid. Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Samal ajal kui enamik eestimaalasi naudib suvesooja ja puhkust, on osaühingu Pinelli töötajatel kõige kiirem tööaeg.

Roosna-Allikul vihub ühe kortermaja neljatoalises korteris tööd teha seitse naist, kelle näppude vahelt tulevad jõuluehted võivad detsembris rippuda kas Soome, Rootsi, Norra või isegi Portugali, Brasiilia ja Jaapani jõulupuude küljes.
«Nüüd läheb iga päevaga kiiremaks, kokku tuleb teha üle kolme miljoni ehte,» ütles ettevõtte juhataja ning osanik Andres Alev. «Hea on see, et Euroopa turgudel toimuv meid eriti ei mõjuta – jõulud tulevad ikka igal aastal.»
Kogu toodang läheb Euroopa vanimale ja juhtivale jõuluehete valmistajale, Soome ettevõttele K.A.Weiste, kelle kaubamärk on Christmas Legend (jõululegend – toim) ja kes turustab oma toodangut 35 riigis.
Tänavusteks jõuludeks hakkas Pinelli valmistuma juba eelmise aasta novembris: siis tellis Weiste näidiseid, millega selle aasta algul messidel käidi.
«Soomlased ostavad materjali ja detailid Hiinast, meie paneme kokku ja saadame Soome, sealt läheb kaup mööda maailma laiali, väga vähesel määral tuleb tagasi ka Eesti kaubamajadesse ja Selveritesse,» selgitas Alev.
Suurem üksus on Pinellil Harjumaal Kiilis: seal on ladu ja peale jõuluehete kokkupaneku tehakse ka masinatööd: näiteks lõigatakse valgetel sädelevatel kuulidel kolmandik maha, et saadud avasse saaks liimida kelgutava, suusatava või uisutava päkapiku ja ava äärde valge lumehelbepunutise.
Selliseid jõulukuule tuleb Roosna-Allikul praegu kokku panna 1008, päevas jõuab üks inimene täita 13 karpi, ühte karpi mahub üheksa kuuli.
«Augustis läheb meil kõige pingelisemaks,» tunnistas dekoratiivesemete komplekteerija Eha Hanni. «Naised võtavad õhtuti tööd koju kaasa, ma ise ka: pole vahet, kas õhtul teleka ees heegeldan või seon jõuluehete lipse, peaasi, et näpud käivad.»
Tähtajatu lepinguga on Roosna-Allikul tööl vaid kaks inimest. Hooaeg algab märtsis, siis võetakse juurde esimene tähtajaline töötaja. Suvi on kõige kiirem tööaeg, praegu nikerdab jõuluehteid kokku panna juba viis hooajatöölist.
Hanni sõnul kestab kiire aeg oktoobri lõpuni, aga juhtub ka, et novembri algulgi tuleb ootamatuid tellimusi, siis on tähtajalisi lepinguid pikendatud. Jõulukuu on Pinelli töötajatel puhkusekuu.
Suvel saabub igal nädalal uus tellimus, näiteks praegu valmivad Roosna-Allikul suured punased kuulid pehmete kutsude ja kiisudega, samuti kirjaga «Merry Christmas» punased südamed, millele tuleb serva liimida kaunistuskett ja peale paelast tehtud lips.
«Mulle selline nikerdamine meeldib, igav ei hakka, kogu aeg on erinevad esemed,» ütles Hanni.
Tänavusteks jõuludeks tuleb palju teha ka hõbedast paeltega hõbedasi kuule. Kuigi traditsiooniline jõuluvärv on ikka punane, on Hanni sõnul igal aastal värvivalik pisut erinev. «Eelmisel aastal oli palju sinist, ühel aastal oli palju isegi musta,» meenutas ta.
Suurtes kogustes tellitakse filigraanseid sädelevaid lumehelbeid, haldjaid ja muid kujukesi, millele tuleb külge liimida sulgi või paelu.
Naljaga pooleks võib öelda, et sädeluse järgi on Pinelli töötajaid poes või tänaval kerge ära tunda, peent sädelust kleepub paratamatult kätele ja näole. «Vahel vaadatakse veidra näoga, et näe – vanaeit on ennast ilusaks teinud!» sõnas Hanni naerdes. «Isegi mu koer ja kass sädelevad!»
Ettevõtte juht Andres Alev muigas selle jutu peale ja lisas, et ka tema on näiteks tanklates väga imelikke pilke märganud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles