Uus aabits võtab õpiisu

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik on uus septembrikuus - kui aastaid tagasi anti esimese klassi jütsidele pihku kukeaabitsad, siis Türi põhikooli Ib klassi õpilane Mehis Meesaak õpib lugema nn Nukuteatri aabitsast, mis on tekitanud vaidlusi nii mitmeski Eesti koolis.
Kõik on uus septembrikuus - kui aastaid tagasi anti esimese klassi jütsidele pihku kukeaabitsad, siis Türi põhikooli Ib klassi õpilane Mehis Meesaak õpib lugema nn Nukuteatri aabitsast, mis on tekitanud vaidlusi nii mitmeski Eesti koolis. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Alanud kooliaasta Türil suutis jälle üllatada I klassi lapsi ja nende vanemaid, sest kuigi eelmisel aastal kasutusele võetud Avita kirjastuse aabits ei leidnud head vastukaja, tuleb tänavugi selle abil tähed selgeks õppida.

Tumedates värvitoonides kaantega aabits, mis on valminud kirjastuse Avita ja Nukuteatri koostöös, tekitas elavat mõttevahetust juba eelmise õppeaasta algul.

Õpetajate Lehes ilmus artikkel, milles üks lapsevanem toob haridusministeeriumile saadetud kirjas välja õpiku puudused.

Uue aabitsa tekst on lapsevanema hinnangul lugema õppijale raske, kasutatud on palju liitsõnu. Korraga peab selgeks saama kaks tähte, samal ajal kui vanas aabitsas oli iga tähe tarvis eraldi peatükk.

Liitsõnade vahele jäetud täppidega vahed ajavad lapse segadusse – ei saa aru, kas tegemist on ühe või kahe sõnaga. Etteheiteid on veelgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles