Ujumisveteranid panid paremuse maksma

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal pidasid türilased parimaks kohalikuks teenuseks Türi ujula ujula- ja saunateenust. Kõhutantsijaid võib seal siiski näha vaid Kevadpealinna avaüritusel.
Eelmisel aastal pidasid türilased parimaks kohalikuks teenuseks Türi ujula ujula- ja saunateenust. Kõhutantsijaid võib seal siiski näha vaid Kevadpealinna avaüritusel. Foto: Merit Männi

Eelmisest reedest laupäevani Türi ujulas kestnud 24 tunni ujumises tegi Eesti ujumisveteranide koondvõistkond uueks basseinirekordiks 90 625 meetrit, edestades järvalasi ligi kolme kilomeetriga.

Türi spordiklubide liidu tegevdirektor Mati Sadam tunnistas, et eesmärgiks seatud saja kilomeetri piiri ujujatel küll alistada ei õnnestunud, kuid võrreldes eelmise aastaga paranes basseinirekord rohkem kui kolme kilomeetriga. «Paide-Türi ujujad läbisid tänavu 87 175 meetrit,» lisas  ta.


Vastased ühendasid jõud
Sadam ütles, et selline ujumisüritus oli juba viies. «Oleme seda korraldanud alates 2005. aastast, kuid selleaastane erines eelnevatest mitmeti,» selgitas ta. «Esimest korda avas võistlused puhkpilliorkester ning igipõlised vastased Paide ja Türi astusid koos vastu Eesti ujumisveteranidele.»
Veteranid panidki oma tugevuse maksma ja tegid uueks rekordiks üle 90 kilomeetri.


Sadam sõnas, et kuigi maratonujumine sai lähte reede õhtul kell 20, millele eelnes tund aega varem pidulik avamine. «Kui orkester oli mänginud, tervituskõned peetud ja ansambel laulnud, esinesid rahvale kujundujujad,» lausus ta.
Kujundujujate juhendaja Merle Vantsi sõnas, et see oli kolmas kord sel üritusel esineda. «Ujujad liikusid muusika saatel ja enda nähtavamaks tegemiseks olid kõigil küünlad käes,» selgitas ta.
Kell 20 alustas kaks esimest ujujat. Sadam sõnas, et noored ehk kuni 14aastased tohtisid ujuda kõige rohkem 200 meetrit ning vanemad vastavalt oma soovile 400meetriste intervallide kaupa ehk siis 400, 800,  1200 ja nii edasi meetrit. «Tugevamad ujusid korraga näiteks kaks kilomeetrit ja kui arvestada, et basseini pikkus on 25 meetrit, pidi seda vahemaad läbima ikka mitukümmend korda,» selgitas Sadam.


Kui ujumine oli jõudnud poole peale, vaatas Sadam, et eesmärgiks seatud 100 kilomeetrit jääb seekord ilmselt täitmata.
Neli tundi enne tähtaja kukkumist liikusid veteranid  90 kilomeetri graafikus. «Me andsime neile teada, et selline tulemus oleks üsna reaalne, ning täis sportlikku viha nad pingutasidki lõpuni,» lausus Sadam.
Võistluste käiku pidas Sadam põnevaks. Alguses asusid järvalased juhtima ligi kilomeetriga, aga hiljem läksid omakorda veteranid ette, kasvatades vahe üsna suureks. «Veteranid hoidsid edumaad kuni lõpuni, kuid ka Paide-Türi ujujad tulid neile jõudsalt järele,» lausus ta.
Ürituse mitmekesistamiseks esinesid pärast kaht tundi ujumist pealtvaatajatele Türi kultuurimaja kõhutantsijad ja kell 23 pakkus näidisesinemist Türi sukeldumisklubi. «Elevust tekitasid nad sellega, et näitasid oma oskust ujujaid ka vee alt pildistada,» lisas Sadam.


Maailmameister aitas võidule
Paide-Türi ujujate kiituseks ütles Sadam, et nende vorm on vahepealsete aastatega tunduvalt paranenud. «Kui varem on kahe linna vaheline mõõduvõtu lõpp läinud nii pingeliseks, et parema tulemuse nimel oleme eelnevad graafikud tugevamate ujujate kordadega täitnud, siis seekord midagi sellist ei juhtunud,» selgitas ta. «Kelleltki ujumiskorda ära ei võetud, võistlus kulges rahulikult ja tulemus oli ikkagi eelmisele aastale  ligilähedane.»
Sadam sõnas, et Järvamaa au eest oli väljas igasuguse taustaga inimesi. «Näiteks triatleet Ain-Alar Juhanson tuli kohale, aitas meid kahe kilomeetri jagu edasi,» täpsustas ta. «Ka Paide-Türi noored andsid igati tubli panuse, juba viiendat korda osales kaheksa-aastane Heli Hiiemäe, üldse on meie ligi 30 ujujast ligi pooled olnud kohal kõik aastad.»


Veteranide võistkonna eestvedaja Merle Vantsi sõnas, et sai kokku 23 ujujat. «Neist 21 olid ujumisveteranid ehk vanemad kui 26 aastat, lisaks kaks noort,» selgitas ta. «Näiteks oli meie seas allveeujumise maailmameister Tiina Krutov, veteranide meistreid ja ka üle 70aastasi.»
Vantsi sõnas, et pidas küll enda ujutud vahemaa kohta arvestust, kuid vahepael läks lugemine sassi. «Kaheksa ja kümne kilomeetri vahele peaks mu tulemus olema,» lausus ta. «Veteranidest oli muidu ka  selliseid, kes ujusid 13 ja rohkem kilomeetrit.»
Vantsi sõnas, et on osalenud kõikides 24 tunni ujumistes. «Neli aastat ujusin Türi eest ja nüüd olin reeturlikult vastaste eest,» naljatles ta. «Kihvt üritus oli, ka meie kujundujujad olid rahul, sest said rahvale esineda.»


Kuigi võistlus kestis 24 tundi, ujula Mati Sadama tähelepanekut mööda kordagi vaid võistlejate päralt ei jäänud. «Lisaks pealtvaatajatele olid alati kohal võistkondade vahetusliikmed ja kolm kohtunikku,» selgitas ta. «Oli ka inimesi, kes pidasid vastu kogu ööpäeva, ja vanemaid, kes elasid lastele kaasa vahetuste kaupa.»
Sadam lisas, et seekordne 24 tunni ujumine oli välja reklaamitud kui viies ja viimane, aga nii ei pruugi siiski minna. «Et tahtjaid on, teeme mingi ürituse ka järgmisel aastal, küll mitte selles formaadis,» sõnas ta.

TEAVE
24 tunni ujumine Türi ujulas
Paide/Türi  87 175 meetrit.
Eesti ujumisveteranid  90 625 meetrit.
Eelnevalt läbitud distantsid (2005–2008)
Türi: 66 750, 77 850, 83 700, 87 800 meetrit.
Paide: 47 600, 79 600, 83 600, 86 800 meetrit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles