Vana klaver alustab uut elu

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleeile võis Albu põhikooli muusikaõpetaja Kaja Kraav selgitada viienda klassi koorilauljatele Rene Tammlehele (vasakult), Jüri Simsonile, Mare Laubele ja Greteliis Elmikule klaveri kõlakasti ehitust.
Üleeile võis Albu põhikooli muusikaõpetaja Kaja Kraav selgitada viienda klassi koorilauljatele Rene Tammlehele (vasakult), Jüri Simsonile, Mare Laubele ja Greteliis Elmikule klaveri kõlakasti ehitust. Foto: Andrus Eesmaa

Eile õhtul kõlas Albu mõisa saalis Mozart, Liszt ja Tubin 1930. aastal valminud kabinet–tiibklaverilt Astron, see on esimene ennistatud klaver, mille Eesti teatri– ja muusikamuuseum deponeerib mõisakooli.

Veel üleeile olid Albu vallavanem Kalju Kertsmik, Albu põhikooli direktor Ervin Jürisoo, muusikaõpetaja Kaja Kraav ja laululapsed ning teatri– ja muusikamuuseumi direktor Ülle Reimets põnevust täis, kuidas see uuenduskuuri läbi teinud ajalooline Astroni klaver võiks uues kohas kõlada.

Klaver vajas kohanemisaega

Eile lasi pilli pehmet tooni kuulda noor lootustandev pianist Maksim Štšura Tallinnast.

Kuigi tumepruun tiibklaver seisis Albu mõisa saalis juba eelmisel nädalal, tohtis seda seal mängida alles eile, kui täitus kaks nädalat ettenähtud kohanemisaega.

Ülle Reimets selgitas, et mõte anda mõisakoolidele vanu klavereid kasutada tekkis aasta algul mõnetisest kokkulangevusest. «Ühest küljest leidsime, et meie klaverikogus on huvitavaid instrumente, miks lasta neil hoidlas seista, parem otsida võimalusi inimestel neid näha ja kuulda,» selgitas ta.

Teisalt oli Reimetsal teada kultuuriministeeriumi kavatsus mõiskoolide riikliku programmi kaudu mõisasaale klaveriga sisustada. «Nii soovitasimegi, miks osta uus, kallis klaver, kui muuseumis on ajaloolised pillid, mida on võimalik korda teha,» lausus ta.

Niisuguseid pille oli muuseumil mõisakoolide riikliku programmi kaudu koolidele välja pakkuda kaheksa.

Reimets märkis, et selle aasta kavasse jäi kolm klaverit, mille rahastamise eest seisavad hea mõisakoolide riiklik programm, kohalik omavalitsus ning teatri– ja muusikamuuseum, ennistama asus Reval Piano.

Esimese klaveri korrastus– ja ennistustööd maksid 108 000 krooni, kus Albu vallavalitsuse omaosalus oli 22 500 krooni.

Albusse toodud Astroni puhul rõhutas Reimets veel pilli ajaloo tähtsust. «Eesti meeste ja vabriku valmistatud, kultuuriinimeste käes olnud ja jõuab nüüd ka kultuurikeskkonda,» lausus ta.

Järgmine kabinet–tiibklaver Becker on juba töös Harjumaa Vääna mõisale, kolmandat pilli ootab Raudna põhikool Viljandimaal. «See on igati tore koostöö, mida kindlasti jätkame ja millest loodame palju,» ütles Reimets. «Et ajaloolised pillid üle Eesti rohkem kõlaksid ja säraksid.»

Albu vallavanem Kalju Kertsmik lausus, et tema võttis mõisakoolide riikliku programmi kevadisest pakkumisest kinni mitmel põhjusel. «Tundus põnev olevat, pealegi oli meie klaveri aeg läbi saamas,» selgitas ta. «Pealegi on vallas professionaalne klaveriõpetaja ja huvilised maalapsed, kes ka tahavad hea klaveriga muusikat teha.»

Väärikas pill seisab väärikas kohas

Peale selle loodab Kertsmik nüüd Albus kuulda tuntud pianiste kontserte andmas. «Kui klaverit mõisas nägin, oli esimene emotsioon: õige valik, mis kindlasti parandab Albu elukeskkonda,» lausus ta. «Väärikas pill väärikas kohas.»

Kertsmik lisas, et kui korralikult hooldada ja olla hea peremees, võib Astroni kabinet–tiibklaver jääda mõisasaali kaunistama pikaks ajaks.

Albu põhikooli direktor Ervin Jürisoo, kes teadis piltide järgi võrrelda klaverit enne ja pärast uuenduskuuri, imetles töö tulemust vaid ühe sõnaga: fantastiline! «Kooli laulmistunde ja klaveriringi tunde hakkame nüüd saalis pidama,» märkis ta.

Muusikaõpetaja Kaja Kraav on juba põhjalikult uurinud klaveri endiste omanike Öpikute ja endise vabriku lugu, mille kaudu tundides Astroni tiibklaverit õpilastele tutvustada.

Kooli juures tegutsevat klaveriringi, mida juhendab Pille Väisanen ja kus õpib pillimängu üksteist last, nimetas Kraav poolprofessionaalseks klaverikooliks. «Tegutseb küll valla ringina, aga malli võtame muusikakoolist, igal lapsel on oma õppekava,» selgitas ta.

TEAVE

Kabinet–tiibklaver Astron on valmistatud Tartus ning kuulus tehnikadoktor akadeemik Ilmar Öpikule, hiljem tema keemikust pojale Andres Öpikule, kes kinkis klaveri 2005. aastal teatri– ja muusikamuuseumile.

Aktsiaselts Astron moodustati 1922. aastal, selle tehniline direktor ja klaverimudeli konstruktor oli Ernst Ihse, hilisem Hiis, kes töötas 1950. aastal välja ka kontsertklaveri Estonia.

Astron tegutses aastani 1940, tootis kokku 832 kabinet–tiibklaverit ja pianiinot.

Allikas: Eesti teatri– ja muusikamuuseum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles