Kuju rinnale joonistati haakrist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türi linna piiril asuva 1941. aastal Türi kaitselahingutes hukkunutele püstitatud mälestusmärgi punaarmeelase pronkskuju rinnale oli ööl vastu teisipäeva musta värviga joonistatud haakrist.

Tiit Reinberg

Türi vallavanem Toomas Marrandi ütles, et kui Tallinnas lõi pronkssõdur kired lõkkele, käskis ta vallavalitsuse vastava ala töötajatel Türi pronkssõduril silma peal hoida. «Esmaspäeval oli kõik korras, kuid teisipäeva hommikuks oli keegi sõduri rinnale haakristi joonistanud,» lausus ta.

Atsetoon tegi puhta töö

Sama päeva õhtuks oli Türi Elko ja vallavalitsuse töötajad atsetooniga kuju puhtaks teinud.

Marrandi käis eile pronksmeest uudistamas ja jäi puhastustööga rahule. «Siia on toodud lilli ja põleb kolm küünalt,» ütles ta mälestusmärgi juurest.

Marrandi täheldas, et üksnes paar küünalt oli asetatud mälestusplaadile liiga lähedale, mistõttu oli plaat pisut tahmane.

Kuigi Järva Teatajale teadaolevalt loobiti paar kuud tagasi kuju pihta mune, ei mäleta Marrandi, et sõdurikuju oleks varem rikutud.

Marrandi meelest võisid haakristi joonistada poisikesed. Ta kinnitas, et pronkssõduril hoitakse ka lähipäevil silm peal.

Paide politseijaoskonna ülemkomissar Janno Ruus ütles, et politsei uurib, kes kuju sodida võisid, ja on tänulik igasuguse teabe eest, mis uurimisele kaasa aitab.

Ruus tundis heameelt, et Järvamaal on viimased päevad möödunud rahulikult ja keegi rahvuste vahel vaenu ei õhuta. «Võib öelda, et midagi erakordset pole rohkem juhtunud,» lisas ta.

Infotahvel põhjustas pahameelt

1941. aastal Türi kaitselahingutes hukkunute memoriaalkompleks avati 19. juulil 1986. Autorid on Edgar Viies ja Allan Murdmaa. Kompleks on 1997. aastast muinsuskaitse all.

2006. aasta kevadel sai kompleks teabetahvli, mille tekst pärines Türi vallavalitsuse andmetel 1996. aastal ilmunud raamatust «Türi – kilde kihelkonna ja linna arenguloost».

Tahvliga, millel on ka Türi kaitselahingute kangelaste fotod, polnud rahul linlased, kelle teada just need mehed põletasid koos Läti hävituspataljoniga linna, õhkisid Euroopas unikaalse raadiomasti ja tapsid türilasi.

Rahva survel võeti teabetahvel maha ja seda pole uuesti paigaldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles