Naise raske haigus põhjustas suure võla (9)

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõstra talus elav pere on sattunud raskustesse maja eest osamaksete tasumisega. Peres peab peapõhjuseks pereema Tiia Metsla (pildil) rasket haigust, mistõttu jäi näiteks veebruaris apteeki ligi 350 eurot.
Sõstra talus elav pere on sattunud raskustesse maja eest osamaksete tasumisega. Peres peab peapõhjuseks pereema Tiia Metsla (pildil) rasket haigust, mistõttu jäi näiteks veebruaris apteeki ligi 350 eurot. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Pere, kellel Kanal 2 saade «Kodutunne» aitas elutingimusi parandada, on jäänud hätta omanikule maja eest osamaksete tasumisega.

Aivo Sihvart ja Tiia Metsla kolisid sügisel kahe koolilapse ja ühe lasteaialapsega Albu valda Sõstra tallu arvestusega, et mõlemad lähevad tööle.

Metslal ilmnenud tervisehädade tõttu soovitasid arstid tal esialgu töölkäimisest loobuda.

«Ikka mõtled ja loodad ju parimat. Nii uskusime meiegi kogu aeg, et Tiia tervis läheb paremaks,» ütles Aivo Sihvart.

Appi tuli «Kodutunne». Maja sai kaevu, kanalisatsiooni, valmis vannituba ja köök.

Anonüümsust palunud majaomaniku ütlust mööda sõlmiti 6000 euroga müügis olnud maja kasutuseks notariaalne võlaõiguslik müügileping, mille järgi vahetub omanikustaatus alles siis, kui maja eest on makstud. Lepingu järgi ei kuulu tehtud parendused hüvitamisele.

Osamaksu suuruseks on kokku lepitud 350 eurot kuus.

Lepingu alusel võis maja omanik lepingu üles öelda, kui võlgnevuse suurus on 1000 eurot. Praegu on nad omaniku ütlust mööda tasunud umbes 300 eurot.

Sihvart kinnitas, et nad palusid sügisel maksepikendust, sest raha läks prügiveo ja kolimise peale. «Leppisime kokku, et maksame jaanuaris, aga jaanuaris selgus Tiia lõplik diagnoos...,» lisas ta.

Raske ja süveneva haiguse tõttu väljastati Tiia Metslale märtsis raske puue. «Tal lakkasid neerud töötamast ning kolm korda nädalas on tarvis käia Paides Vee tänavas dialüüsis,» selgitas Sihvart.

Kahepäevane vahe dialüüsis tähendab Metslale seda, et esmaspäevaks on valud organismis olevatest mürkidest peaaegu talumatud. Metsla vajaks uusi neere, kuid siirdamist ei tehta enne, kui hambad on korras.

Kuigi suur osa retseptiravimeist on 90- või 100protsendise soodustusega, kulus koos käsimüügiravimitega veebruaris apteegis umbes 350 eurot.

Sihvarti ütlust mööda ei saa ta naise sõidutamise tõttu tööl käia. «Keegi pole nõus töötajaga, kes käib ülepäeviti tööl,» põhjendas ta.

Samas, kui leiduks naisele võimalus sõita Albust Paidesse neli tundi kestva protseduuri alguseks, saaks Sihvart päevapealt tööle ja edaspidi pere omal jõul hakkama. «Pärast tööpäeva lõppu saaksin ta ise koju tuua, sest protseduur lõpeb umbes 17.15,» täpsustas ta.

Albust Paidesse on umbes 30 kilomeetrit. Sihvart on välja arvutanud, et aastas kulub ainuüksi kütusele 1080 eurot. «Hea, et autoloks pole üles öelnud,» lausus ta. «Albu vald on meile igakülgselt toeks olnud, näiteks hüvitasid nad sõidukulusid 551 euro väärtuses. Au ja kiitus neile,» polnud Sihvart tänusõnadega kitsi.

Järgmised kaks kuud saab asutuse remondi tõttu Metsla dialüüsi Rakveres. Sinna on 50 kilomeetrit. «Meile pakuti võimalust, et Paidest viib buss koos teiste patsientidega teda Pärnusse, aga see muudab Tiia päeva kohutavalt pikaks,» põhjendas Sihvart keeldumist.

«Kodutunde» produtsendile Kristi Nilovile tuli halva üllatusena, et Sihvartil ja Metslal on järelmaks ligi pool aastat tasumata. «Igal juhul tuleb omanikuga jõuda kokkuleppele ning perel hakata kohe makseid tegema,» rõhutas ta.

Nulovi ütlust mööda oleks see saate ajaloos esimene kord, kui remonditud maja eelmisele omanikule tagasi läheks.

Nilov kinnitas, et kuigi ka eelmisel korral avalikkuseni jõudnud juhtumi puhul taotles varasem omanik perelt maja tagasi, oli põhjuseks remonditööde alustamine omaniku teadmata. «Aga tol korral polnud perel omanikule maksetega võlgnevusi ja omanikuga õnnestus kokkuleppele jõuda,» lisas ta.

Nilov rõhutas, et ka Albu perel tuleb leida halbade variantide seast parim. «Kui inimesel on rahalised kohustused, peab ta vastu võtma iga töökoha, kui pakutav palk võlgu veidigi vähendab,» sõnas ta.

Nilov märkis, et kuigi «Kodutunne» on teinud Sõstra tallu rohkem kui 10 000 eurot väärt investeeringu, ei kajastu see ilmselt samavõrra maja turuväärtuses.

Nilov ei pea annetajate suhtes õiglaseks, et kõik see nii-öelda niisama maja eelmisele omanikule läheks, mistõttu loodab ta väga, et omanik on valmis kokkuleppeks.

Maja omanik kinnitas, et on kompromissiks valmis. «Põhjused, miks perel on makseraskusi, on ju arusaadavad. Kuna minule on esmatähtis maja säilimine, siis vastavalt lepingu tingimustele ei tohi katus läbi lasta ja kui on sõlmitud  kindlustusleping, olen valmis uue lepingu sõlmima ja maksetingimusi muutma,» selgitas ta.

Kui kokkuleppele jõuda ei õnnestu ja maja läheb müüki, siis omaniku kinnitusel jääb hinnaks ikkagi 6000 eurot. «Ma soovin, et selles majas oleks elu,» lisas ta.

Sotsiaalnõunik: sotsiaaltoetustest ära ei ela

Albu valla sotsiaal- ja lastekaitsenõunik Claire Miljukova ütles, et nad on teinud pere aitamiseks tõesti kõik, mis seadused ja volikogu määrused võimaldavad. «Sotsiaaltoetustest ära elada polegi võimalik, see tagab väga minimaalse toimetuleku,» selgitas ta. «Lisaks toimetulekuraskustele on pereema olukord haiguse tõttu väga keeruline ja töövõimetuspensionist end ravida pole lihtsalt võimalik.»

Siinkohal soovitas Miljukova riigil üle vaadata töövõimetuspensionide maksmise süsteemi. «Sellises olukorras võiks olla raviteenused ja ravimid inimesele kättesaadavad,» sõnas ta.

Miljukova selgitas, et vaatamata kõigele ei saa vald võtta endale kohustust tasuda eluaseme eest järelmaksu, sest siis oleks õigus seda nõuda ka kõigil neil, kelle vara kohtutäitur on arestinud.

Teemat laiendades märkis Miljukova, et on iga pere otsustada, kas ta lööb olukorrale käega, nimetades seda lootusetuks, või viib muutused ellu ja haarab igast õlekõrrest kinni. «Peresid, kes tahavad ikka omamoodi edasi elada ega soovigi abi vastu võtta, ei olegi võimalik aidata,» ütles ta.

Neil, kes soovivad toetada Tiia Metslat ja Aivo Sihvartit nende kodu väljaostmisel, on võimalik teha annetus Albu vallavalitsuse kontole EE022200221034865113, selgitusse lisada «Sõstra talu».

Miljukova selgitusel on see konto, mis on omal ajal loodud pere abistamiseks, kelle majas polnud elektrit. «Praegu seisab konto kasutuseta,» lisas ta.

Kontole laekunud raha kasutab vallavalitsus Tiia Metsla ja Aivo Sihvarti maja järelmaksu tasumiseks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles