Rahvuspidu vallimäel: tühjad tooliread ja joobnud odinlased (3)

Merit Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lugeja foto

Paide vallimäel algas täna pärastlõunal  rahvuspidu "Jürivägi", kus korraldajate sõnul elustatakse eestlusele omaseid tavasid ja suurendatakse üheskoos Eesti rahvuse sisemist väge. Kella 18 ajal oli vallimäel rahvuse sisemist väga otsimas  vaid  paarikümmend pealtvaatajat, neile lisaks käputäis väljakutsuvalt käituvaid Odini sõdalasi.

Et rahvuspeole on oodata külalisi Odini sõdalaste näol, oli teada ka Paide politseijaoskonna korrakaitsjatele, kes võimalike segaduste vältimiseks juba ennetavalt valmis olid. Esmase info kohaselt pidi suur seltskond odinlasi  Paidesse jõudma kella 16 ajal, ent kohale jõudsid nad paar tundi hiljem ning tunduvalt väiksemas koosseisus.

Järva Teataja lugeja andis teada, et umbes viis Odini sõdalast olid vallimäel vägagi bravuurikas meeleolus, tarbisid alkoholi ja tülitasid oma väljakutsuva käitumisega teisi kontserdikülastajaid. „Üks mees läks lava ette, kus mängis ansambel, ja hakkas enda ülakeha paljaks kiskuma,“  kirjeldas lugeja ja lisas, et mõne aja pärast saabusid kohapealset olukorda kontrollima ka patrullpolitseinikud.

Jüripäevale pühendatud peo programmis on täna veel ka Eesti vägevaima häälega mehe ja naise valimine, võisteldakse tõrvikujooksus ja erinevate aegade jüripäeva mängudes.  Jürituled loitsib kell 21 põlema tuntud Eesti helilooja Urmas Sisask.

«Tähistame üheskoos meie muinasaja esivanemate tähtsat püha – jüripäeva ja elustame eestlastele omased tavad ja kombed. Eesmärk on ühiselt suurendada eesti rahvuse väge. Kui väärtustame oma traditsioone ja esivanemate tegemisi, siis ei valluta meid miski võõras,» ütles pidu korraldava SA Ajakeskus Wittenstein juhatuse liige Ants Hiiemaa.

Juba kella 16st alustasid Vallimäe laval ansamblid Untsakad, Oort, Abraham, segakoorid Sõprus ja Ceres, AKG, Eleegium ja teised. Pilet maksab viis eurot.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles