Kaia Iva: iga laps vajab kasvamiseks turvalist ja armastavat peret

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Iva
Kaia Iva Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täna tähistatakse lastekaitsepäeva, mille eesmärk on juhtida tähelepanu lastega seotud teemadele, laste õigustele ja heaolule. Sotsiaalkaitseministri Kaia Iva sõnul on oluline, et ka vanemliku hoolitsuseta jäänud lapsed liiguksid üha enam eestkoste- ja hooldusperedesse.

 

„Lastekaitsepäeval, aga loomulikult ka kõikidel ülejäänud päevadel aastas peame mõtlema sellele, kuidas meie lapsed oleksid õnnelikud ja kasvaksid turvalises keskkonnas. Kõige parem paik kasvamiseks on armastav perekond. Soovime, et ka need lapsed, kel puudub vanemlik hoolitsus, liiguks üha enam eestkoste- ja hooldusperedesse, mis tagab neile stabiilse ja loomuliku kasvukeskkonna,“ ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva.

Riik koolitab tänavu umbes 150 potentsiaalset lapsendajat või hooldusvanemat, kes saavad koolituse käigus vajalikud oskused ning hea ülevaate oma valmisolekust hakata hoolduspereks või lapsendajaks. Tegemist on PRIDE* koolitusega, mida pakutakse Eestis 2000. aastate algusest ning mida mullu kaasajastati Eesti vajadustest lähtuvalt. Tänavu aasta teises pooles hakatakse arendama ka PRIDE põhikoolitusi, mis toetavad perekondi, kellel on juba lapsed perekonda võetud.

„Inimeste jaoks, kes soovivad võtta lapse oma perre, on koolitus ja nõustamine vajalikud, et olla valmis suure vastutuse võtmiseks,“ ütles minister.

2018. aasta algusest hakkavad Sotsiaalkindlustusamet ja Tervise Arengu Instituut ette valmistama kutselisi hooldusperesid, keda koolitatakse, pakutakse tugiteenuseid ning kellega kohalik omavalitsus saab sõlmida lapse kasvatamiseks lepingu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles