Segaduses põdramullikad satuvad teedele ja linna

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ingmar Muusikus

Autojuhtidel tasub olla ettevaatlik, sest maanteedele satub praegu üha sagedamini noori põdramullikaid, kes on ema juurest minema aetud ning pole harjunud veel omapäi hakkama saama.

Eestimaa loomakaitse liidu juhatuse esimees Heiki Valner ütles, et viimastel nädalatel on sagenenud juhtumid, kus sõidukijuhid märkavad teedel jooksmas noori põtru ning mõni loom on linnagi ära eksinud.

Ta tõdes, et praegu on looduses just see aeg, kus põdralehmad on poeginud ning ajavad enda juurest ära eelmise aasta järglased ehk mullikad. «Noored loomad pole harjunud iseseisvalt liikuma ning neil on pea laiali otsas,» selgitas ta. Sellises seisundis noored põdrad satuvadki sageli sõiduteede lähedusse ning ka asustatud paikadesse.

Valner soovitas autojuhtidel olla teel ettevaatlik ja vältida suure loomaga kohtudes enim tehtavat viga – signaalitamist. «Kõige targem on jääda rahulikuks ja lasta loomal minna oma teed.

Sama viga ei tohi teha ka linnas põdraga kohtudes, sest võõras hääl ajab looma veel rohkem paanikasse ning ta võib käituda täiesti ettearvamatult. Linna sattunud looma puhul tasub ühendust võtta loomakaitsjatega, kes siis juhendavad kuidas on õige käituda või sekkuvad võimalusel ise, et eksinud põdranooruk linnast välja aidata.

Mida teha teel põdraga kohtudes:

*Üldlevinud viga on see, et loom jõuab auto eest maantee ületada, kuid juht annab signaali, mispeale loom ehmub ja üritab põgeneda. Kõige kindlamaks peab ta rada, mida mööda tuli, sest seal teda ei ehmatatud. Ta pöördub tagasi ja astub auto ette.

*Kui märkate teel looma, võtke kiirus maha, lülitage sisse ohutuled ja jälgige, kas esimesele ei järgne tervet karja. Ärge mingil juhul vajutage signaali ega üritage gaasipedaalile vajutades viimase looma tagant läbi lipsata. Kui tee on vaba, lisage ettevaatlikult kiirust.

*Soovitused mööduda ilmtingimata eest või tagant on ohtlikud, sest looma käitumine on ettearvamatu. Kõige õigem on ohuolukordi ennetada ettevaatlikult ja tähelepanelikult sõites ning hoidudes tegelemast roolis kõrvaliste asjadega.

*Ees aeglaselt liikuvast ohutuledega autost mööda sõites tuleb igal juhul veenduda, mis on ohumärgi põhjus: ehk on tähelepanelik ja vastutustundlik juht märganud metslooma ning tahab teisi liiklejaid hoiatada.

*Teepervel oleva looma puhul tuleb samuti vähendada kiirust ja vajaduse korral peatuda.

(allikas: maanteeamet)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles