Rannas lapsi pildistanud mees lõhkus oma fotoaparaadi

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannavalvurile meenus sarnane juhtum ka Paide tehisjärve äärest.
Rannavalvurile meenus sarnane juhtum ka Paide tehisjärve äärest. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Türil tehisjärve ääres võõraid lapsi pildistanud mehe tegevusse sekkus esmalt rannavalvur, seejärel turvatöötaja ja lõpuks politseipatrull. Enne politsei kohalejõudmist lõhkus mees oma fotoaparaadi mälukaardi.

Pühapäeva õhtupoolikul kella viie ajal pöördus rannakülastaja Türi tehisjärve ääres G4Si rannavalvuri poole tähelepanekuga, et rannas teeb üks meesterahvas võõrastest lastest pilte. Mees istus rannas lasteala juures ja tal olid ka endal lapsed kaasas.

G4Si kommunikatsiooni­spetsialist Esme Kassak ütles, et rannavalvur läks mehega rääkima ja kutsus välja turvatöötaja. Aega kulus, kuid lõpuks mindi koos rannavalvemajja fotoaparaadi sisu kontrollima. «Aparaadis olid järel vaid üksikud pildid. Kui politsei kohale tuli, oli mälukaart leidnud koha mehe pükste tagataskus, kus see oli katki tehtud – klemmid olid pooleks väänatud,» sõnas Kassak. «Politseile andsid ütlusi ka kaks tunnistajat, kelles meesterahva teguviis oli samuti kahtlust äratanud.»

Märgates mistahes kahtlast tegevust rannas, soovitas Kassak sellest kohe teada anda rannavalvurile, kes vajadusel kaasab ka politsei. On suur vahe, kas inimene teeb lihtsalt turistifotosid rannast, pildistab enda lapsi või keskendub võõraste laste jäädvustamisele. «Rannas tasub tähelepanelik olla!» soovitas ka G4Si rannavalvur ja patrulli turvatöötaja Ranno Tovstsik.

Paide politseijaoskonna juht Margus Toomsalu ütles, et avalikus kohas pildistamine pole keelatud tegevus. «Kui aga pildistamine teisi häirib või fotograafil tundub olevat haiglane huvi oma pildistamisobjekti vastu, tasuks sellest kindlasti politseile teada anda,» rõhutas ta. Toomsalu õpetas, et kui keegi tuleb inimest tema tahte vastaselt näiteks rannas pildistama, tuleks esmalt paluda pildistajal see tegevus lõpetada. «Kui seda ei tehta, võiks pildistajat vastu pildistada. Filmivad ja pildistavad nutiseadmed on meil kõigil taskus,» lisas ta. «Oleks hea, kui sellistest juhtumitest jõuaks teave ka politseisse ja see ei jääks vaid anonüümselt suhtlusvõrgustikesse. Tagantjärele reageerimine ei pruugi alati tulemust anda. Türi juhtum ongi hea näide, kus esmalt sekkus rannavalvur, seejärel kutsuti kohale turvafirma patrull ning oodati ära ka politsei.»

Pühapäevane juhtum piirdus sellega, et politseinikud tulid randa kohale ja tegid pildistaja isiku kindlaks. «Jah, see inimene lõhkus ise enda fotoaparaadi mälukaardi ära, kuid selle alusel ei saa me väita, et ta käitus kuidagi süüliselt,» sõnas politseijuht lõpetuseks.

Kassak vahendas G4Si turvatöötaja tähelepanekut, et selline käitumismuster (rannas laste pildistamine) oli viimasele varasemast tuttav ning too mäletas analoogset juhtumit ka näiteks Paide tehisjärve äärest.

See pole esimene kord, mil inimesed märkavad rannas kahtlast tegevust ja sekkuma peavad ka korrakaitsjaid. 2010. aasta juulis tuli Järva Teatajale vihje lugejalt, kes sattus Väätsa paisjärve lasterannas äärmiselt ebameeldivasse olukorda. Vihjeandja ütlust mööda liikus rannas ringi meesterahavas, kes vaatas lapsi ja noori naisi, olles samal ajal vaid põlvili vees, võttis välja oma suguelundi ja rahuldas end. «Lõpuks ei jäänud muud üle kui ähvardada meest politseiga, mispeale pani ta oma »varustuse« püksi, pakkis asjad ja sõitis rattaga minema,» kirjeldas vihjeandja.

Politseinikud tegid kindlaks, et tegu oli toona 58aastase Aarega. Juhtunu osas alustati väärteomenetlust avaliku korra rikkumise paragrahvi alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles