Eurotoetused teevad vee kallimaks

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi Vee juhataja Ivo Raudsepp selgitab, et vee hinda tõstab ka Türil peagi valmiv reoveepuhasti, mida ehitada maksis 30 miljonit krooni.
Türi Vee juhataja Ivo Raudsepp selgitab, et vee hinda tõstab ka Türil peagi valmiv reoveepuhasti, mida ehitada maksis 30 miljonit krooni. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kuu aja pärast suurenevad Türi elanike veearved rohkem kui veerandi jagu, sest veetöötlusjaama ehituse ja peagi algavate suurte torutööde arved nõuavad maksmist.

Türi Vee juhataja Ivo Raudsepp selgitas, et seni maksis vesi ja reovesi 22 krooni kuupmeeter, aga 1. maist tõuseb 30 kroonile. Kallinemine on seega 27 protsenti.
Raudsepp selgitas, et hinnatõus üle veerandi pole siiski midagi hullu, sest varem paistis Türi silma sellega, et reoveehind oli riigis üks madalamaid. «Ka siis jääme krooniga Eesti keskmisele alla,» lisas ta.


Torutööd maksavad Türil 140 miljonit
Raudsepp ütles, et veehinda oli tarvis tõsta, sest Türil on kohe valmimas reoveepuhasti, mis läks maksma 30 miljonit krooni ja kohalikul omavalitsusel tuli sellest tasuda 15 protsenti ehk 4,5 miljonit krooni.
Peagi algavad ka Türil laiaulatuslikud torutööd, mis lähevad maksma 140 miljonit krooni. Suurem osa sellest rahast tuleb Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondist, kuid kohaliku omavalitsuse kanda jääb 26 protsenti.


Raudsepp selgitas, et kui varem toetas ka riik neid ettevõtmisi, siis nüüd on rahastajad üksnes Euroopa Liit ja kohalik omavalitsus. «Paide linnal vedas, sest sai veel viimasel hetkel riigilt lisaraha, kuid meie peame nüüd rohkem oma rahakotti kergendama,» märkis ta.
Nende osaluste katmiseks tulebki Raudsepa ütlust mööda hinda tõsta.
Paide Vee juhataja Jaan Madis tunnistas, et Paides kallines vesi aasta algul ja on praegu eratarbijale kroon kallim kui Türil.


Madis lisas, et Paideski on hinnatõusul sama põhjus: maksta käimasolevate tööde eest. Ta usub, et Paides kallineb vesi uuesti järgmisel aastal, kuid midagi täpsemat on veel vara rääkida.
Paides edenevad tööd
plaanitust kiiremini
Madis on veekavandi töödega rahul ja loodab, et need lõpevad enne tähtaega. Tema andmetel on töödest tehtud kolmveerand ja torudest maa  all juba koguni 90 protsenti.
Koeru vallavanem Jaago Kuriks ütles, et vee hinda pole muudetud aastapäevad ja seda pole kavas teha ka tänavu.


Kuriks märkis, et hinnatõus ootab Koeru elanikke ees umbes aasta pärast, kui hakatakse Euroopa Liidu toel vee- ja kanalisatsioonitorusid välja vahetama ja uusi paigaldama. «Saame Euroopast nende tööde tarvis raha, kuid seal on ette nähtud, et mõnekümne aasta pärast, kui torud vajavad uuendamist, peame ise selle tarvis raha koguma,» lisas ta.
Ambla vallavanem Alari Kirt ütles, et vesi kallines möödunud suvel ja praegu pole kavas hinda muuta.

TEAVE
Aasta algul sai Keskkonnainvesteeringute Keskuselt heakskiidu üheksa ühtekuuluvusfondi veemajanduse infrastruktuuri arendamise esimese taotlusvooru projekti, mille toetussumma on veidi üle 1,13 miljardi krooni.
Pooldav rahastusotsus toob lähiaastatel parema joogivee Kiili, Koeru, Maardusse, Sakku, Saugale, Sinti, Tamsallu, Türile ja Vändrasse.
Toetus võimaldab inimestel liituda veevõrguga, paraneb joogivee kvaliteet, ehitatakse ning uuendatakse kanalisatsioonitorustikke ja puhastusseadmeid.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles