Võtme koht pole kaelas paela otsas

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enela Toomel
Enela Toomel Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Enela Toomel (35) on pikk ja sale pikkade blondide juuste ning selge kõlava häälega naisterahvas. Lähedastele jutukas ja rõõmsameelne, klientidele konkreetne ja pädev võtmevalmistaja.

Enela võtmevalmistaja karjäär sai alguse ühest Järva Teataja kuulutusest ligi seitse aastat tagasi. «Selle sisu oli umbes selline, et kas Paides leidub mõnda naisterahvast, kes saaks võtmete valmistamisega hakkama. Arvasin, et tegemist on naljaga, aga et järgmises lehes oli kuulutus uuesti, läksin kohale,» meenutab ta.

Enela teab nüüd, et omanik otsis toona teadlikult naisterahvast, sest ei soovinud alkosõltlastega asju ajada. «Nii palju kui mina tean, olin siis ainus naisterahvas Eestis, kes võtmeid valmistas. See oli ju ettevõttele omamoodi reklaam ka,» arutleb ta.  

Nüüd olevat naissoost võtmevalmistajaid teisigi, aga kes või kus, seda Enela ei tea, sest omavahel nad ei suhtle.

Enela tunnistab, et mingisugustki kokkupuudet mehiste ametitega polnud tal enne olnud, seepärast läks ta võtmevalmistajaks mõttega, et töökoht on ajutine. Praegu ta äraminekumõtteid ei mõlguta.

Kuigi ka Enela kandis oma esimest võtit paelaga kaelas, siis pärast aastatetagust juhtumit toona kuuese pojaga ta seda kellelgi teha ei soovita. «Ma küll rääkisin lapsele, et pangu lai võtmepael ilusti riiete alla, aga eks ta ikka kippus kõigil tilbendama. Ükskord ronimispuu otsast alla hüpates jäi ta sinna rippuma. Tal lihtsalt vedas, et sai jala kuskile taha kinni, sest kuna kedagi lähedal polnud, ta oleks end üles poonud.»  

Nüüd on lapsel võtmed ketiga pükste küljes ja taskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles