Tuul toob tuppa valguse

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnikahuviline Aare Kink ehitas endale tuulegeneraatori kevadel.
Tehnikahuviline Aare Kink ehitas endale tuulegeneraatori kevadel. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Avaneva elektrituruga kallinevad kodukulud panevad elektrit säästma ja teisi lahendusi otsima. Näiteks püüda väljalt tuul ja suunata see valguseks laelambis või sooja vett keetma.

Rassi küla elanik Aare Kink on inseneriharidusega ja huvitub tehnikast. Kuigi tema taluni ulatub ka elektriliin, otsib ta järjekindlalt alternatiivseid võimalusi elektrienergia saamiseks.

Kevadel pani Kink püsti väikse tuuliku. Muud elektritarvet peale ajutise õuevalguse see ei kata, sest metsade vahel napib tuult. «Eks ta rohkem mutihirmutaja ole,» ütleb ta muheldes.

Kink märgib, et rohkem katsetuseks ta tuuliku üles panigi. Tuulik on viiemeetrise puitposti otsas, labad on samuti puidust, kuid selle laiendid on plastist, et oleks kergemad.

Alternatiivseid energialahendusi pakub ka kümmekond ettevõtet, kuid Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni tegevjuht Tuuliki Kasonen tunnistab, et ettevõtete teenuste kvaliteet on seinast seina. «Et väiketuulik ole veel kaup, mille võtad pakendist välja ja paned nii-öelda stepslisse, on väga oluline leida usaldusväärne ja kompetentne partner, kes tõesti suudab energialahenduse ellu viia ning hiljem seda ka hooldada,» selgitab ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles