Tallis tõusis vesi poole meetrini

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mäo küla elanik Rene Tamm kaevas suvel remonditud teele kraavi, et sulavett oma elamisest kõrvale juhtida.
Mäo küla elanik Rene Tamm kaevas suvel remonditud teele kraavi, et sulavett oma elamisest kõrvale juhtida. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Tallinna–Tartu maanteest poolteise kilomeetri kaugusel Mäo külas pidi hobusekasvataja loomad evakueerima, sest valesti ehitatud tee juhtis sulavee talli, kus see kerkis poole meetrini.


Mäo küla elanik Rene Tamm selgitas, et möödunud aastal tõsteti tema majapidamise juures teed paarikümne sentimeetri jagu ja kõrvale ehitati kraav, kuhu suubub põldudelt voolav sulavesi.

Kui möödunud nädalal hakkas põldudel lumi sulama, kogunes vesi uude kraavi ja suundus edasi otse Tamme hoovi. Mõne hetkega tõusis vesi nii kõrgeks, et ta sai hoovis liikuda üksnes kõrgete kummikutega.

Kriitiliseks muutus Tamme elu siis, kui sulavesi tungis hobusetalli ja tõusis poolele meetrile, nii et kahel hobusel polnud enam kuiva kohta. «Nagu inimesel, on ka hobusel jalad väga tundlikud ja sealt läheb külmetus edasi,» sõnas ta.
Tamm selgitas, et vedas treileriga hobused tuttava juurde talli, kus nad on veeuputuse eest varjul siiani. «Õnneks on loomad praegu terved,» lisas ta.

Tamm ütles, et varem, kui tee oli madal, valgus sulavesi üle tee madalale alale, kus see kedagi ei seganud.
Nüüd olid ehitajad tee alla truubi paigaldanud, kuid kõige kõrgemasse kohta, nii et vesi jookseb ikkagi mööda kraavi Tamme hoovi.

Uputuse leevenduseks kaevas Tamm äsja remonditud teele väikese kraavi, et vesi teisele poole juhtida.
Tamm tänab õnne, et ka Paide vallavalitsus mõistis olukorra tõsidust. «Saime vallaga kokkuleppele, et mina palkan firma, kes truubi õigele kohale paigaldab, ja vallavalitsus maksab arved pärast kinni,» selgitas  ta.
Eilseks olid avariitööd tehtud ja Tamme õuealale vett ei lisandunud. «Et pinnas oli alles külmunud, siis ega sellel tööl suurt kvaliteeti ole ja suvel tuleb korralikult üle käia,» märkis ta.

Paide abivallavanem Veljo Tammik tunnistas, et antud kohas oli probleem olemas. Kas truup oli vales või õiges kohas, et julgenud Tammik veel öelda. «Seal on lihtsalt truupe  rohkem vaja, ühe juba panime juurde ja võib-olla tuleb suvel veel üks panna,» selgitas ta.
Üleujutuse peapõhjus on Tammiku meelest kiiresti sulanud lumi. «Enamik lumest sulas ära praktiliselt ühe päevaga, kui see oleks kauem aega võtnud, oleks jõudnud maa ka rohkem vett imada,» selgitas ta.
Tammik tunnistas, et Mäost mitte väga kaugel Valgma külas uputas vesi tee ära kolmes kohas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles