Kaitsealune eramu vahetab katust

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramses Ehituse töömehed Indrek Kala (esiplaanil), Heiki Siider ja Rene Mikk on jõudnud muinsuskaitsealuse Tallinna 31 maja katusel roovide kinnitamiseni.
Ramses Ehituse töömehed Indrek Kala (esiplaanil), Heiki Siider ja Rene Mikk on jõudnud muinsuskaitsealuse Tallinna 31 maja katusel roovide kinnitamiseni. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kuigi muinsuskaitseametil on tänavu raha kolmandik vähem toetusi jagada, on Järvamaa taotlejatega lepingud sõlmitud ja tööd võivad alata, Paide ainus kaitsealune eramukompleks Tallinna 31 saab nii uue kivikatuse.

Tänavu oli muinsuskaitseametil maakondadele ennistusraha anda 768 550 krooni, Järvamaal on ta lepingu sõlminud seitsme kaitsealuse objektiga. (Roosna-Alliku mõis, Koigi mõisa meierei, Põhja- ja Lõuna-Tammsaare talu, Seidla mõis, Kirna mõis, Tallinna 31 Paides – toim)

Neist esimesena on muinsuskaitse 150 000 krooni ja 30protsendise omarahastusega asunud hoonele uut katust panema Paide Tallinna 31 omanik Karin-Ingeborg Kool.

Muinsuskaitsjad
hindavad algupära

Muinsuskaitseameti Järvamaa vaneminspektor Tiit  Schvede selgitas, et eramu on kaitsealuses vanalinnatsoonis eraldi kaitse all eeskätt kui ainsana säilinud elamukompleks (eluhoone, kuur ja pesuköök). «Lisaks muidugi vanus: muinsuskaitseametile teadaolevalt on hooned ehitatud 19. sajandil, sarnasus detailides 1849 ehitatud kaubahooviga viitab arhitekt Mühlenhausenile,» lausus ta.

«Paide vanalinna arengukavas 2007» on kirjas, et linna 1790. aasta kaardilt on esimest korda näha Tallinna tänavat koos selle kõrvale rajatud esimeste hoonetega, nende hulgas ka nr  31.
1848. aasta kaardile on lisandunud hoone nr 33 kohale ehitatud üks väiksem nr 31 juurde kuuluv kõrvalhoone.
Schvede märkis, et muinsuskaitsjatele on hinnatav Tallinna 31 välisilme koos algupäraste ehitusosistega. «Näiteks nelja samba ja kahe poolsambaga portikus peasissekäigu ees, originaalvälisuksed, maja küljel on näha originaallaudu, mis on kinnitatud sepanaeltega, samuti on originaalsed küljeakna piirdeliistud,» selgitas ta.

Schvede lisas, et omaette vaatamisväärsus on õuel ristpalkidest ehitatud pesuköök, mis ootab samuti ajahamba käest päästmist, ja Tallinna 33ga kokku ehitatud kuur.
Tallinna 31 katusevahetuse on võtnud teha Ramses Ehitus. Projektijuht ja juhatuse liige Urmas Lööper selgitas, et töömehed Heiki Siider, Rene Mikk ja Indrek Kala on asunud aluslaudisele roove kinnitama. «See on vanaaegne stiilne katus, laudis all,» lausus ta. «Uus katus tuleb punastest keraamilistest kividest, mis on tehtud Rootsi tehases – kui ilma peab, tahame korstnapitsid ja katuse kuni veerennideni  kuu lõpuks valmis jõuda.»

Ennistuskogemusi on Ramses Ehituse töömehed hankinud näiteks Kabala mõisakoolis ja Koeru kiriku kabeli katust vahetades.
Tallinna 31 omanik Karin-Ingeborg Kool tunnistas, et on aastaid mõelnud maja korrastada ja seda 40 aasta jooksul jõudumööda ka teinud, aga paljuski on tööd jäänud raha taha.

Ülesvõte aitab järgida vana

Elamispäraseks on Kool lasknud remontida ja soojustada eluruume, kolm ahju neljast ringi laduda. «Polnud ju mõtet väljast Potjomkini küla ehitada, kui sees elada ei saa, pensionipõlves tulen kindlasti siia elama,» ütles ta.
Praegu töötab 67aastane Karin Kool Tallinnas apteekrina, tema ema Renate Treu oli eluaegne proviisor Paide apteegis.

Kool märkis, et 1990ndatel vahetas tema abikaasa ära neli portikuse sammast, mida käis Kareda vallast Peetri lähedalt tellimas. «Vanal katusel läbijookse ikka oli, lappisime igasuguste kividega,» ütles ta. «Nüüd saab muinsuskaitse abiga katusega midagi ette võtta vähemalt enne, kui päris kokku kukub.»
Karin Kool on saanud Tallinna 31 omanikuks pärimise teel. «Majakompleksi, kuhu kuulus ka kõrvalmaja, ostis vanaisa Voldemar Treu enne Esimest maailmasõda ja lasi ära remontida,» meenutas ta.

Oma isa Valter Treu mälestuste põhjal teab Kool veel öelda, et nõukogude korra tulles maja natsionaliseeriti ja pandi igasse tuppa inimesi elama, aga need kadusid varsti. «Jäi meie pere ning üks tädi tuli Tallinnast ja teine Siberist siia elama,» lausus ta. «Üks tädi ja isa jätsid oma osa mulle, Siberi-tädi lapselapsed elavad praegu kuuriga kokku ehitatud kõrvalmajas.»
Et ennistus tuleks võimalikult algupärandi lähedane, on Koolil ehitajatele näidata 1920ndatel tehtud ülesvõtteid majast ning vanaisast ja kolme-nelja-aastasest isast sammaskojas seismas ning maja ette istutatud pärnade juures.

TEAVE
Paide linnavalitsus jagas 30. märtsil kinnistuomanikele eelmise aasta taotluste alusel ennistustoetust 29 632 kr:
Karin-Ingeborg Kool – Tallinna 31 muinsuskaitseliste eritingimuste koostamiseks 5000 kr;
korteriühistu Pikk 3 – muinsuskaitseliste eritingimuste koostamiseks 5900 kr;
Priit Viirpuu – Rüütli 26 katusekorruse väljaehitamise ja fassaadi remondi projektiks 10 640 kr;
Leida Kokk – Karja 4-6 asuva korteri akende vahetuseks 7822 kr.

Allikas: paide.ee 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles