Noored peavad maha meeletuid pidusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Indrek Tegelmann/Kuma

Noored ikka aeg-ajalt pidutsevad, kuid mõnikord juhtub, et hommikuks on pähe lõigatud punksoeng, kaunis noormees osutub neiuks ja tuttav noormees ei jõudnud öösel tualetti minna. 

Seelikus noormees osutus neiuks
«Kui ikka päike paistab ja paneb su juuksed särama, soovid koolimajast lahkuda,» ütles Paidest pärit 18aastane neiu.
Mõned korrad õppeaasta jooksul on juhtunud, et ta läheb lihtsalt bussiga või autoga kodumaakonnast välja.
Kui ta on jõudnud sihtpunkti, seab sammud kõige lähemasse poodi ja laob korvi alkohoolseid jooke täis. Tüdruku peas on tuhat mõtet, kus, millal, kellega ja miks pidu maha pidada.

Kõige räigem pidu oli tüdrukul umbes pool aastat tagasi. «Tekkis mõte teha natuke nalja, ostsin meeletul kogusel viina ja rummi – nagu alati,» selgitas ta.  
Pärast seda tegu otsis neiu oma  koolikotist kiiresti mobiiltelefoni ja vaatas üle tuttavate numbrid. Jõudes oma poiss-sõbra numbrini, otsustas tüdruk talle helistada. Kaaslane võttis telefoni vastu ja oli nõus kohtuma ühes mahajäetud majas.

Neiu meelest pole kunagi tegemist õige peoga, kui seltskond koosneb ainult kahest inimesest. Nad kutsusid kohale tuttavaid, tuttavate tuttavaid ja koolikaaslasi. Muusika pandi autodes mängima nii, et kõik üürgas ja majaseinad värisesid.
Laest hakkas midagi krohvitaolist alla sadama, kindlasti oli põhjus ka, et noored üritasid teha võistlust, kes hüppab kõrgemale.

Et kõik noored polnud veel piisavalt purjus, otsustas kamp sõita mere äärde loodust imetlema. Rooli said enda kätte kained noormehed. «Sõitsime nagu pulmarong mööda teed,» ütles  tüdruk. «Kui olime jõudnud peaaegu õige kohani, sõitis üks tüüp oma autoga kraavi ja tulle tuli kohalik traktorist appi kutsuda.»
Selles autos viibis ka lugu jutustanud isik. «Pidime üle kahe kilomeetri jookide-toitudega mööda sopast teed kõndima, et jõuda sihtpunkti, kus asus  väike majake ja lõkkekoht,» lausus ta.

Kõik õnnelikult peopaigas, jõid noored üha rohkem.
Kogu õhtu käis kõva hullamine, mängiti tõetegu ja suust suhu võtmise mängu. Tüdrukud ja poisid olid ringis vaheldumisi, suust suhu käis viinamari. «Enamasti viinamarja edasi toimetamise käigus ka suudeldi, sugutung oli kõigil suur,» tunnistas neiu.
Öö jooksul tekkisid uued paarid, Paide tüdruk asendas oma vana poiss-sõbra uue tuttavaga. «Mind võlus, et talle pandi miniseelik selga,» põhjendas ta.

Ta lisas, et kaine peaga poleks ta kindlasti oma poissi  vahetanud. Neiule selgitati, et seelik on pärit ühelt tüdrukult, kes otsustas stringide väel ringi joosta, sest tal pidavat palav olema.
Sel peol sai tüdruk uue soengu: enne olid tal pikad juuksed, aga hommikul punksoeng. Illmselt oli ta lasknud punkaritel täis peaga endale soengu teha. Nimelt oli ta hakanud suhtlema mõningate punkaritega, sest kõiki peol viibijaid ei tundnud.

Hommikul imestas neiu mitte ainult oma soengu, vaid ka kaaslase üle. Tuli välja, et üks sõbranna tegi tünga ehk siis oli maskeerinud end meheks. «Tegelikult, mis mees see ikka oli, seelik seljas ja vuntsid ette kleebitud,» ütles tüdruk.
Et ta  oli tugevalt alkoholi mõju all, siis ta lihtsalt ei suutnud mehel ja naisel vahet teha. Ta arvas, et oli leidnud endale uue poiss-sõbra. Teisel peol viibijad lihtsalt naersid, kuidas kaks tüdrukut omavahel suudlesid.



Purjus noormees tualetti ei jõudnud
«See juhtus ühel laupäeval,» alustas 16aastane Türi tüdruk juttu. «Olin sõbranna juures peol ja üks külalistest jõi liiga palju. Ta oli nii purjus, et kukkus mitu korda vanni.»
Kraanist hakkas vett jooksma ja purjus külaline oli üleni märg. Siis võttis poiss särgi seljast ja lippas peol palja ülakeha väel ringi. «Sõbranna üritas teda kantseldada, aga ta kukkus muudkui taara peale, pudelid veeresid laiali,» meenutas neiu. «Lõpuks sätiti noormees maha madratsile magama samasse tuppa, kus mina voodis lebasin. Tema kõrvale vajus veel paar sõpra.»

Neiu lausus, et purjus poissi oli raske pikali saada, sest ta jauras nagu jaksas.  «Ta ei tahtnud sugugi magama minna ja muudkui halas, sest oli kaotanud viinapudeli. Selle leidsime üles alles hommikul.»
Öösel kuulis neiu mingit imelikku häält. Ta tegi silmad lahti ja nägi, et sama poiss on püsti ja toetab ühe käega vastu seina. «Mõtlesin, et äkki ta oksendab, kuid see polnud üldse selline hääl,» selgitas ta. «Äratasin enda kõrval oleva sõbra ka üles. Ütlesime teineteisele: «Appi, ta ju kuseb!» Kisasin talle: «Jumal küll, sellist asja tehakse ikka vetsus!»

Selle peale kostis noormehelt ainult: «Või vetsus? Mida?» Seejärel  vajus ta kuidagi madratsile tagasi.
Neiu mäletas, et veel õhtul vedelesid tema juures maas mingid rõivad, seega ütles ta sõbrale, et see segadus tuleks ära koristada. «Ajasime ennast püsti ning viisime täisurineeritud rõivad vannituppa ja mina hakkasin neid pesema,» ütles ta. «Siis, kui mu sõber avastas, et tema pusa oli ka nii-öelda määritud, sai ta väga vihaseks ja läks seda poissi äratama.»

Nad selgitasid noormehele, millega ta hakkama oli saanud. Vastuseks tuli: «Misasja? Mina ja kusesin kellegi riiete peale? Miks ma midagi sellist tegema oleks pidanud?»
Ta ei mäletanud midagi, seega viskasid tüdrukud need määrdunud rõivad talle sülle ja ta jäi vait. «Loomulikult tahtsime, et ta siis need rõivad ära peseks, aga see talle ei meeldinud. Ta arvas, et  oleme pahased ja üritame teda süüdi lavastada.»

Tüdrukud üritasid sõpradega, kes olid kära peale üles ärganud, selgitada, et neil pole tema vastu midagi, kuid nad peaksid teadma, miks ta seda tegid.  Kas WC oli tõesti nii kaugel?
Hiljem veel avastasid nad, et sõbranna rõivad olid ka täis urineeritud. Siis äratasid nad korteriomaniku üles, sest see, mis seal sündis, küll normaalne polnud.

Nad arvasid, et tuleks midagi ette võtta. Kas või saata too poiss rõivaid pesema või siis koju  minema. Siis üritas ka majaomanik asja selgeks teha.
«Mina üritasin purjus noormehele seletada  midagi inimlikust käitumisest ja öelda, et ta oli nagu koer, et niimoodi suvaliselt kuhugi urineeris,» lausus neiu. «Selle peale sõimas ta mind: «Lits! Hoia oma suu üldse kinni! Ah et sina tuled mulle inimlikusest rääkima või?»»
Nüüd kuulis ka majaomanik, kuidas too poiss igasuguseid koledaid väljendeid neiule näkku  karjus.

Selle peale andis peoperemees süüdlasele laksu vastu nägu ja ütles, et ta ei tohi temaga nii rääkida! Purjutajal oli selline nägu, et ta hakkab kohe kaklema ja virutab vastu. «Päris hirmus oli!» meenutas tüdruk.
Nad rääkisid temaga kaua aega,  enne kui said  nõusse koju minna. Umbes tund aega hiljem suutis noormees endale rõivad selga panna ja minema kõndida.

Selle aja peale oli kell juba kuus hommikul. «Hiljem, kui talle helistati, siis ta loomulikult eitas üldse, et midagi sellist juhtunud on,» lausus tüdruk. «Pärast seda pidu pole poiss tilkagi alkoholi puutunud ja suitsetanud. Siis mõtles ta, et tuleb juba loobuda kõigest ja korralikult. Nüüd ei söö ta ka mingeid loomseid saadusi.»

TEAVE

• 2007. aasta rahvusvahelise 15-16aastaste kooliõpilaste alkoholi- ja uimastiuuringu ESPAD raporti kohaselt on Eestis Euroopa keskmisega võrreldes rohkem keelatud uimastitega katsetajaid, eriti kanepiproovijaid.

• Eestis on kanepiga katsetanud 26 protsenti õpilastest. Nagu Tšehhis ja Slovakkias, on Eestis veidi suurenenud ka nende hulk, kes on kanepit proovinud 13aastaselt ja nooremalt.

• Üheksa protsenti Eesti õpilastest on tarvitanud mingit muud keelatud uimastit, Euroopa keskmine on seitse protsenti.

• Euroopas on suurenenud õpilaste, eriti tütarlaste osa, kes joovad viis või rohkem jooki ühel joomiskorral. Suurtes kogustes joomine on Euroopas tüdrukute seas  suurenenud keskmiselt 35 protsendilt 2003. aastal 42 protsendile 2007. aastal. Eestis on suurtes kogustes joomine sagenenud tüdrukute seas koguni 51 protsendile. Poistest on Eestis viis või rohkem jooki ühel joomiskorral joonud 57 protsenti.

• Eesti noored tarbivad kangemat alkoholi rohkem kui Euroopas keskmiselt.


Allikas. Tervise arengu instituut

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles